Följ oss

Nyheter

Kopparpriset, en indikator också på börskurserna

Publicerat

den

Koppar, ofta kallad den röda metallen på råvarumarknaderna, går också under namnet ”Dr Copper” och sägs vara den enda metallen med en doktorsexamen i nationalekonomi. Eftersom kopparanvändningen är mycket konjunkturkänslig, där betydande användningsområden är rör och elledningar vid husbyggande samt i elektronikindustrin, medan utbudet är oelastiskt, svänger kopparpriset ofta i takt med konjunkturen.

Det gör att kopparpriset används som en sammanfallande aktivitetsindikator. Idag står Kina för 40 procent av kopparkonsumtionen i världen och därmed mäter kopparpriset inte minst den ekonomiska aktiviteten i Kina. Detta är inte minst intressant då konsumtionen ställs emot befolkningsmängden. Kina har i dag 20 procent av världens befolkning – och svarar för 12 procent av den aggregerade bruttonationalprodukten globalt. Kina konsumerar således betydligt mer koppar per capita än genomsnittsmänniskan på vårt jordklot. Vi har sett hur den kinesiska ekonomin varit den som agerat draglok under de senaste åren, det finns således ett samband mellan efterfrågan på koppar och ekonomisk tillväxt

Divergens mellan kopparpriset och aktiekurserna

Baserat på historiska data har inte kopparn någon hälsosam historia att förtälja. Under det senaste decenniet har priset på koppar och S&P500-indexet tenderat att följa varandra tätt. Det har emellertid förekommit perioder när dessa två har divergerat.

Förra gången vi såg hur kopparpriset rörde sig nedåt en längre period medan S&P500 steg var under slutet av 2006 – början av 2007. Naturligtvis steg aktiemarknaden under 2007, men kopparpriset kom aldrig att överstiga toppnoteringen 2006. Vi vet alla hur den situationen slutade. Spreaden S & P 500 mot koppar har nu stigit till samma nivå som för perioden 2006-2007. Skulle kopparpriset fortsätta att bryta ned finner vi det allt mer oroande för aktiekurserna.

Hur kopparpriset rört sig i förhållande till S&P500

Diagrammet ovanför visar hur kopparpriset (den svarta kurvan) rört sig i förhållande till S&P500 (den röda kurvan) under det senaste året. Nedan ser vi samma relation sedan mars 2005.

Kopparpriset i relation till S&P 500 från 2005 till 2013

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära