Indien skickar den första vetelasten till Egypten

Indien planerar att skicka sin första vetelast till Egypten, efter det senares fytosanitära godkännande av grödor med ursprung i Indien tidigare i april i år. Omkring 55 000 ton indiskt vete kommer att lastas av handelsföretaget Meera International i Kandla-hamnen för transport till Egypten, visar uppställningsdata. Fartyget Mana förväntas anlända till Kandla den 29 april, medan leveransdatum ännu inte har meddelats.

Vete

Sändningen kommer efter att Egyptens jordbruksminister godkänt import av vete från Indien, eftersom det försöker ersätta utbudet från Svarta havet, som har sett störningar sedan Ryssland utökade sin invastion av Ukraina den 24 februari. Egyptens lägre veteinköp i år har gjort att landet är mer utsatt för försörjningsstörningar i Svarta havet än resten av Mellanöstern och Nordafrika.

Indiens stora produktion av vete har hållit tillbaka priserna på skördarna som och därför är konkurrenskraftiga internationellt sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut. Detta förde landets veteexport till rekordhöga 8,5 miljoner ton förra marknadsföringssäsongen (april 2021-mars 2022). Exporten förutspås stiga till 10 miljoner ton 2022-2023, enligt det amerikanska jordbruksdepartementets Foreign Agriculture Service.

Indien har redan exporterat närmare 950 000 ton vete i april, med ytterligare 180 000 ton som planeras att skickas senare denna månad och inklusive andra sällsynta destinationer som Israel och Moçambique. Ytterligare 435 500 ton är på väg till indiska hamnar i slutet av april, för leverans vid ett oanmält datum.

    scroll to top