Följ oss

Nyheter

Indien skickar den första vetelasten till Egypten

Publicerat

den

Indien planerar att skicka sin första vetelast till Egypten, efter det senares fytosanitära godkännande av grödor med ursprung i Indien tidigare i april i år. Omkring 55 000 ton indiskt vete kommer att lastas av handelsföretaget Meera International i Kandla-hamnen för transport till Egypten, visar uppställningsdata. Fartyget Mana förväntas anlända till Kandla den 29 april, medan leveransdatum ännu inte har meddelats.

Vete

Sändningen kommer efter att Egyptens jordbruksminister godkänt import av vete från Indien, eftersom det försöker ersätta utbudet från Svarta havet, som har sett störningar sedan Ryssland utökade sin invastion av Ukraina den 24 februari. Egyptens lägre veteinköp i år har gjort att landet är mer utsatt för försörjningsstörningar i Svarta havet än resten av Mellanöstern och Nordafrika.

Indiens stora produktion av vete har hållit tillbaka priserna på skördarna som och därför är konkurrenskraftiga internationellt sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut. Detta förde landets veteexport till rekordhöga 8,5 miljoner ton förra marknadsföringssäsongen (april 2021-mars 2022). Exporten förutspås stiga till 10 miljoner ton 2022-2023, enligt det amerikanska jordbruksdepartementets Foreign Agriculture Service.

Indien har redan exporterat närmare 950 000 ton vete i april, med ytterligare 180 000 ton som planeras att skickas senare denna månad och inklusive andra sällsynta destinationer som Israel och Moçambique. Ytterligare 435 500 ton är på väg till indiska hamnar i slutet av april, för leverans vid ett oanmält datum.

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära