Nyheter
Hur man investerar i ädelmetallen rodium
Rodium är en ädelmetall som skiljer sig från många andra ädelmetaller. Vi ska inte här gå igenom egenskaper och marknad för rodium, utan i stället ta upp hur man rent praktiskt investerar i den om man väl bestämt sig för att det är en bra investering. Det är en ädelmetall som tidigare var ytterst svårhandlad för privatpersoner, men som sedan 2011 är enkel att handla.
Ingen spot- eller terminshandel på börsen
Till skillnad från många andra ädelmetaller så finns det för rodium ingen spot- eller terminshandel på någon börs. Vilket i sin tur gör att det inte finns några certifikat eller CFDs, då de utgivande bankerna behöver en underliggande derivatmarknad för att skapa sådana produkter. Rodium handlas i stället helt på OTC-marknaden, där grossistfirman Johnson Matthey är en ledande global aktör. Johnson Matthey ställer priser två gånger per dag i London, New York och Hong Kong. Dessa priser används som referenspriser, kring vilka andra aktörer sätter sina marknadspriser.
Köpa och sälja fysisk rodium
Fysiskt guld och silver kan privatpersoner enkelt köpa och sälja i form av tackor hos många aktörer i Sverige. Rodium finns också i form av tackor, även om vi inte har sett att det erbjuds i Sverige.
Fysisk rodium handlas dock främst i den form som på engelska heter sponge, vilket är i form av pulver. Där pulvret lagras i förslutna behållare. Det är i den form som industrin vill ha sin rodium. I en del andra länder kan privatpersoner köpa rodium i denna form, men vi känner i skrivande stund inte till någon svensk aktör.
Fysiskt uppbackad ETF löser problemet
I avsaknad av en terminshandel på börsen samt avsaknad av svenska aktörer som köper och säljer fysisk rodium har det varit smått omöjligt för svenska privatpersoner att handla i denna ädelmetall.
År 2011 förändrades dock allt detta. Då lanserade Deutsche Bank i London en ETF, dvs en börshandlad fond, som är fysiskt uppbackad av rodium. Precis som andra ETFer går den att köpa och sälja precis som en aktie. Priset på ETF-fonden följer det pris som en gång per dag sammanställs av aktörerna som handlar rodium på OTC-marknaden. Priset publiceras sedan av Comdaq Metals Switzerland AG på www.comdaqmetals.net, där banker och andra aktörer sedan hämtar prisinformationen.
Deutsche Banks rodium-ETF finns i två versioner:
db Physical Rhodium ETC – Denna version är denominerad i amerikanska dollar och är noterad på London Stock Exchange.
db Physical Rhodium ETC (EUR) – Denna version är denominerad i euro och är noterad på Deutsche Börse (Xetra) i Tyskland.
Hur man gör ett köp i praktiken
Rent allmänt så är det svårt och dyrt att handla på just Londonbörsen via svenska banker, vilket gör att de flesta investerare nog bör avstå från den version som är denominerad i dollar.
Den euro-denominerade versionen som handlas i Tyskland är dock enkel att köpa via rätt mäklare. Hos Nordnet är det bara att logga in, söka rätt på produkten och göra ett köp. Eftersom det är en utländsk ETF så har Nordnet kunskapsmässigt likställt den med optioner och terminer, dvs om du inte redan gjort det så måste du klicka dig igenom formuläret om att du förstår vad du gör.
Vi har även varit i kontakt med Avanza. De har inte db Physical Rhodium ETC (EUR) i sitt onlineutbud, men det ska gå att köpa via telefon. Kommentera gärna dina praktiska erfarenheter eller frågor i slutet av artikeln.
Vi avslutar med ett par år gammalt klipp från tv-kanalen Fox Business. Något stirrigt, men ger lite kort fakta och Kitco visar även hur behållaren ser ut som de säljer rodium i samt fysisk rodium i pulverform.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
Nyheter
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.
”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble