Följ oss

Nyheter

Hur Chocfinger tog kontrollen över Londons kakaomarknad

Publicerat

den

Kakao i närbild

Råvarumarknaderna har bevittnat flera anmärkningsvärda episoder, men få har varit så spännande som den kakao-squeeze som skakade Londonmarknaden, drivet av en handlare med smeknamnetChocfinger”. Det skapade rubriker över hela världen på grund av dess betydande inverkan på kakaopriserna.

Vem var ”Chocfinger”?

Namnet ”Chocfinger” syftar på en handlare som utförde en rad strategiska drag på kakaomarknaden, vilket orsakade en plötslig och betydande prishöjning. I likhet med den fiktiva karaktärenGoldfinger” verkade denna handlares affärer hålla kakaomarknaden i sitt grepp, därav smeknamnet. 

The Cocoa Squeeze 

Kakao-squeezen som orkestrerats av ”Chocfinger” innebar att denne handlare tog kontroll över kakaomarknaden genom att köpa upp en betydande mängd kakaokontrakt. Under en kort period lyckades denna handlare skaffa sig kontroll över en stor del av den tillgängliga kakaotillförseln, vilket gjorde att andra marknadsaktörer försökte säkra sin andel. Denna plötsliga obalans mellan utbud och efterfrågan fick kakaopriserna att skjuta i höjden till aldrig tidigare skådade nivåer och skakade om Londons kakaomarknad.

London har länge varit ett framträdande nav för kakaohandel och handeln har tjänat som ett riktmärke för kakaopriser över hela världen. När ”Chocfinger” initierade sin kakao-squeeze gav det ett eko på Londonmarknaden och skapade chockvågor över hela branschen. Den plötsliga prisuppgången ledde till ökad volatilitet, vilket påverkade kakaoproducenter, tillverkare och konsumenter.

Mannen bakom detta, Anthony Ward, satte kakaomarknaden i gungning när han skapade den perfekta chokladstormen. Allt var klart för att den hedgefond han var med och grundade, Armajaro Holdings, skulle göra den största enskilda affären på 14 år. Ward var tidigare ordförande i European Cocoa Association. Han kände branschen utan och innan.

Effekterna av denna kakao-squeeze var inte begränsade till London. De stigande kakaopriserna fick globala konsekvenser, där chokladtillverkare och konfektyrproducenter över hela världen stod inför högre insatskostnader. Detta tvingade många företag att överväga att justera sina priser eller ändra sina recept för att mildra effekten på deras resultat.

När Ward var som störst hade han kontroll över 241 000 ton kakao värderat till 658 miljoner pund. Det motsvarade 10–15 procent av det globala kakaoutbudet, eller sju miljarder chokladkakor. 

Anthony Ward hade den insiderkunskap han behövde, tillgång till kapitalet som behövdes för att betala för sina affärer, han planerade för dagen månader i förväg och arbetade på marknaderna för att säkerställa att priset var rätt. Armajaro höll allt det dolt för andra handlare och stora företag; Företag som Nestle och Cadburys fick inte reda på det förrän efter händelsen. Ward utförde det på ett sådant sätt att ingen annan märkte det förrän affären var klar. Att komma undan med detta kräver planering, det kräver strategi, det kräver framförhållning men viktigast av allt krävdes list.

Regulatoriskt svar

Som svar på kakao-squeezen och dess efterföljande marknadsturbulens började tillsynsorgan, såsom London Metal Exchange (LME), undersöka saken. LME, som ansvarar för att övervaka kakaohandeln, granskade händelserna kring kakao-squeezen för att identifiera en eventuell marknadsmanipulation eller brott mot handelsregler. Denna incident ledde till diskussioner om behovet av strängare tillsyn och åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Lärdomar

Chocfingers kakao-squeeze lyfte fram råvarumarknadernas sårbarhet för manipulation och visade vikten av marknadstransparens och reglering. Det underströk behovet av förbättrade övervakningssystem för att upptäcka och avskräcka oegentligheter som kan snedvrida priserna och störa marknadsbalansen. Denna händelse kastade också ljus över betydelsen av diversifierade leveranskedjor och beredskapsplaner för att mildra effekterna av sådana marknadschocker.

Slutsats

Kakao-squeezen orkestrerad av Chocfinger framstår som en anmärkningsvärd episod i råvarumarknadernas historia. Det exemplifierar potentialen för enskilda handlare att utöva betydande inflytande på marknadsdynamiken, vilket leder till oförutsedda konsekvenser. Efterdyningarna av denna händelse fick tillsynsmyndigheter att omvärdera befintliga marknadstillsynsmekanismer och utforska vägar för att stärka transparens och ansvarsskyldighet.

Nyheter

Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika

Publicerat

den

Gallium-visualisering

Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.

Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.

”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka

Publicerat

den

December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.

– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.

Ordförklaringar:

Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära