Connect with us

Nyheter

Guldpriset sjunker till tvåårslägsta med Feds räntehöjning i fokus

Published

on

Guldpriset föll till nära den lägsta nivån på mer än två år på onsdagen, där investerare fortfarande tar till sig effekterna av den amerikanska centralbankens räntehöjning som kommer att sätta tonen för marknaden.

Graf över guldpriset de senaste två åren

Guldets nedgång kommer på baksidan av heta inflationsdata som sporrade vissa satsningar på en räntehöjning med 100 punkter från den amerikanska centralbanken. I slutändan valde Fed att endast höja räntan med 0,75 procent. Den amerikanska dollarn som utövar mer press på ädelmetaller, som återigen steg mot tvåårshögsta. Också stigande är inflationsjusterade statsräntor, som nästan ligger på den högsta nivån på 15 år.

”Guld kan inte skaka av sig någon av dessa aggressiva Fed-åtstramningar … räntorna fortsätter att skjuta i höjden, särskilt i den korta änden av kurvan – det har bara konsekvent satt press på guldet,” sa Edward Moya, senioranalytiker på OANDA, till Reuters.

De flesta ekonomer ser att Fed skulle valt en mindre ökning med 75 punkter, vilket till stor del hade prisats in av ädelmetallhandlare. Andra centralbanker, inklusive Bank of England, kommer också att fatta räntebeslut den här veckan.

Investerare fortsätter att minska sina guldpositioner, där börshandlade fondinnehav gätt ner till den lägsta nivån sedan 20 januari. Fysiska köp från Kina verkar starka och den totala importen av icke-monetärt guld förra månaden steg till den högsta sedan juni 2018, enligt till uppgifter från landets tullförvaltning.

”För guld är en ytterligare nedgång till mitten av $1 500 per troy ounce möjlig,” skrev UBS Wealth Management-strategen Wayne Gordon i en Bloomberg-analys. ”Med 10-åriga amerikanska realavkastningsförväntningar som bryter över en procent och en starkare US-dollar ser vi ytterligare utflöden från ETFer och terminer under de kommande månaderna.”

På längre sikt är ädelmetallentusiaster vid det årliga Denver Gold Forum som äger rum denna vecka optimistiska. Priserna kommer att nå 1 806,10 USD vid årsskiftet, enligt den genomsnittliga uppskattningen i en undersökning av 10 deltagare vid branschens största årliga sammankomst. Prognosen ligger 7,8 procent över måndagens stängningskurs, och senast guldet handlades så högt var i början av juli.