Följ oss

Nyheter

Guldfonder med lågkostnadsprofil skapar nya utmaningar

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Ankomsten av fonder som erbjuder billigare tillgång till guld innebär att rådgivare måste väga likviditet mot kostnad. Detta gör att guldfonder med lågkostnadsprofil skapar nya utmaningar för alla typer av investerare.

Guldtacka - Fine gold 999.9

Hot om ett globalt handelskrig och negativa obligationsräntor väcker förnyat intresse för guld som en beståndsdel i en portfölj. Detta ställer finansiella rådgivare inför nya val bland en växande lista med guldrelaterade börshandlade fonder som konkurrerar med låga avgifter. Huruvida dessa kan erbjuda den likviditet som de finansiella förvaltarna efterfrågar är emellertid en annan fråga.

Historiskt sett har ETF-investerare nästan alltid har gynnat de första börshandlade produkterna, till exempel GLD. När det gäller börshandlade fonder med fokus på guld verkar emittenterna vända sig direkt till finansiella rådgivare genom att erbjuda billigare versioner av riktmärket SPDR Gold Shares (GLD).

GLD har traditionellt varit förstahandsvalet för guldrelaterade investeringar vid sidan av fysiskt gud, men från och med förra året började vi se produkter på marknaden som konkurrerade med hjälp av priset,” säger Todd Rosenbluth, chef för fond- och ETF-analys på CFRA.

GLD, som lanserades 2004 och har en förvaltningskostnad på 40 punkter, har länge lockat institutionella investerare och finansiella rådgivare eftersom denna ETF är tillräckligt stor för att kunna erbjuda den likviditet och de snäva spreadar som investerare vill ha.

Emellertid, de senaste lanseringarna Perth Mint Physical Gold (AAAU) och GranitShares Gold Trust (BAR) som erbjuder en exponering mot guld för ungefär 18 punkter gör att förvaltare nästan måste överväga dem för att uppfylla sitt förtroendeuppdrag.

Både BAR och AAAU är mindre än två år gamla, men Rosenbluth sa att det faktum att båda har mer än 100 miljoner dollar i tillgångar säger mycket om deras potential för likviditet och spreadar.

En rådgivare som tror att det är ett bra tillfälle att köpa guld har ett urval av guldrelaterade ETFer som erbjuder exponering mot guld för under 20 baspunkter i förvaltningskostnad. De växer, så du behöver förmodligen inte oroa dig för problem när du vill komma in eller ur fonden.

Lägre kostnader för guldfonder har noterats även av State Street Global Advisors, som erbjuder GLD. Förra sommaren lanserade SPDR Gold MiniShares (GLDM), som i huvudsak är en 18-punktsversion av GLD. GLDM har vuxit och har nu mer än 860 miljoner dollar under förvaltning. GLDM handlas till en kurs som är en tiondel av GLD. Varje andel i GLD motsvarar en tiondels troy ounce. För GLDM är motsvarande siffra en hundradels troy ounce.

IShares Gold Trust (IAU) har 13 miljarder dollar under förvaltning och tar ut 0,25 procent i förvaltningskostnad. IAU har funnits i åratal och länge varit det traditionella alternativet till GLD. Nu ligger denna ETF som ett mellanalternativ.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära