Följ oss

Nyheter

Det australiensiska myntverket lanserar guldfond

Publicerat

den

Glänsande guldtacka
Glänsande guldtacka

Foto: Bullion Vault

State Street Global Advisors – utgivaren bakom den äldsta och största guld-ETFen på marknaden, SPDR Gold Trust (GLD), lanserade i juni 2018 en annan version av sin framgångsrika ffond: SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM).

Lanseringen visade att State Street utökade sitt engagemang för att ge sina konkurrenter iShares och Vanguard med billiga fonder motstånd. GLDM kostar bara en bråkdel av vad GLD tar ut i avgifter och kom till marknaden med den lägsta prislappen i guldsegmentet, 0,18 % i förvaltningskostnad.

Den aggressiva lanseringen följdes snabbt upp av det australiensiska myntverket Perth Mint, genom tredje partsleverantören Exchange Traded Concepts, när de en månad senare lanserade Perth Mint Physical Gold ETF (AAAU).

Liksom GLDM är AAAU en fysiskt uppbackad guld-ETF, och den kostar också 0,18%. Dessa nykomlingar kom för att skaka om ETF-segmentet genom att erbjuda tillgång till fysiskt guld till den lägsta kostnaden.

1/100 av ett uns guld per andel

GLDM förvarar sina guldtackor i London, och AAAU lagrar sitt guld i Australien. Båda dessa nya guldfonder håller ungefär 1/100 av et uns guld per ETF-andel eller ungefär lika mycket som den konkurrerande iShares Gold Trust (IAU). Det är ungefär 1/10 så mycket guld per andel som GLD. Som noterat är förvaltningskostnaderna för GLDM och AAAU identiska. Tillgångar under förvaltning för GLDM och AAAU uppgår till 306 respektive 65 miljoner USD.

Och då blev sakerna ännu mer intressanta. Dessa börshandlade fonder kom till marknaden billigare än till och med GraniteShares Gold Trust (BAR). GraniteShares lanserade sin ETF 2017, och hade då som idé att erbjuda marknadens billigaste guldfond. Förvaltningskostnaden låg på låga 0,20 procent.

GraniteShares sänkte BARs förvaltningskostnad. Sedan oktober 2017 kostar BAR 0,1749 %, exakt 51/100 av en punkt billigare än GLDM och AAAU. Det kommer inte att få stor effekt på någons liv, men symboliskt visar det bara hur intensivt avgiftskriget blivit.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära