Följ oss

Nyheter

Gruvföretagen gynnas av silverprisets rally

Publicerat

den

Silvergruva producerar denna ädelmetall

Det episka rallyt i silver lämnar inte gruvföretagen oberörda. Faktum är att dessa tillgångar leder vägen. Titta bara på Global X Silvers Miners ETF, som ökade nästan fem procent på onsdagen och rapporterar en månadsuppgång om 31,50 procent.

Zgounder, Maya Gold & Silvers silvergruva

Silver klättrade på förväntningarna om mer stimulans för att hjälpa den globala ekonomin, med Europeiska unionen som kommer att släppa ett räddningspaket och USA som arbetar med den andra omgången av Coronaviruspandemilättnad. Råvaruhandlare använder ädelmetaller för att säkra sig mot stigande inflationstryck till följd av den historiska stimulansen från världens regeringar och centralbanker.

”Tidigare den här veckan höjde Canaccord Genuitys analytiker sin rekommenation på Pan American Silver till Köp från Behåll, och lyfte samtidigt sin rekommendation för Coeur till köp från behåll baserat på potentiell avkastning till målpriser” rapporterar Andrew Bary för Barrons.

Silver är åter hett

Det har gått ett tag sedan silver var i ropet, men det förändras till det bättre eftersom den monetära politiken runt om i världen minskar lockelsen av fiatvalutor och statsobligationer.

”Silver är känt som fattig mans guld och tenderar att vara mer volatilt än guld. På samma sätt är aktier i silvergruvor är ännu mer volatila än guldproducenter. Silver är mer känsligt för industriell efterfrågan, som står för cirka 50 procent av efterfrågan, mot bara 10 procent för guld. Silver handlades på cirka 12 dollar per troy ounce i mars när den globala ekonomin kollapsade”.

Ädelmetallinvesterare, särskilt i silver, bör se mindre efterfrågan på safe haven-tillgångar när ekonomierna öppnar igen och investerarna höjer sin riskprofil. Emellertid har aktiekurserna för de företag som erbjuder exponering mot silver stigit, men kan denna hausse fortsätta?

”I en ny prognos spår analytikerna från RBC Capital Markets fysiska underskott för silver 2020 och 2021, jämfört med tidigare blygsamma överskott. Detta återspeglar främst en starkare återhämtning i den ekonomiska aktiviteten än vad som tidigare hade förväntats.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära