Följ oss

Nyheter

Google skriver avtal med Kairos Power för en ny generation av kärnkraft

Publicerat

den

Rendering på Kairos Powers SMR-reaktor Hermes

För att påskynda övergången till ren energi i USA har Google undertecknat vad man säger är världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power.

Sedan Google gick i bräschen för de första inköpsavtalen för förnybar el för över tio år sedan har företaget spelat en avgörande roll för att påskynda lösningar för ren energi, inklusive nästa generation av avancerad ren teknik. Idag bygger företaget vidare på dessa ansträngningar genom att underteckna världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power. Den inledande fasen av arbetet syftar till att Kairos Powers första SMR ska kunna tas i drift snabbt och säkert 2030, följt av ytterligare reaktordriftsättningar fram till 2035. Sammantaget kommer denna affär att möjliggöra upp till 500 MW ny koldioxidfri kraft dygnet runt i USA:s elnät.

Denna affär ska ge 500 MW, vilket visserligen inte är en oansenlig elproduktion, men det ska främst ses som att Google är med och driver på en utveckling mot en ny generation av kärnkraftsreaktorer för att det ska finnas tillräckligt med fossilfri elektricitet. Det ska ses som starten på något.

Avtalet är viktigt av två skäl

Google lyfter fram två orsaker varför avtalet är viktigt.

  • Elnätet behöver nya elkällor för att stödja AI-teknik som driver stora vetenskapliga framsteg, förbättrar tjänster för företag och kunder och driver nationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Detta avtal bidrar till att påskynda en ny teknik för att tillgodose energibehoven på ett rent och tillförlitligt sätt och frigöra AI:s fulla potential för alla.
  • Kärnkraftslösningar erbjuder en ren kraftkälla som fungerar dygnet runt och som kan hjälpa oss att på ett tillförlitligt sätt tillgodose elbehovet med koldioxidfri energi varje timme varje dag. Att utveckla dessa kraftkällor i nära samarbete med lokala samhällen som är positiva kommer snabbt att driva på utfasningen av fossila bränslen i elnäten runt om i världen.

Hur Kairos Powers teknik fungerar

Kairos Powers teknik använder ett kylsystem med smält salt (molten salt reactor brukar översättas med smältsaltsreaktor), kombinerat med ett keramiskt bränsle som kommer i form av små ”stenar” (pebble på engelska), för att effektivt transportera värme till en ångturbin för att generera elektricitet. Ett system med passiv säkerhet som gör att reaktorn kan drivas vid lågt tryck, vilket möjliggör en enklare och mer prisvärd kärnreaktordesign.

Med hjälp av en iterativ utvecklingsmetod kommer Kairos Power att genomföra flera successiva hårdvarudemonstrationer innan den första kommersiella anläggningen. Detta kommer att möjliggöra avgörande lärdomar och effektivitetsförbättringar som påskyndar reaktordriftsättningar, samt större kostnadssäkerhet för Google och andra kunder.

Kairos Power har redan nått flera tekniska milstolpar mot att driftsätta sin första kraftproducerande reaktor och öppna upp vägen till långsiktig kommersiell skala. I somras tog Kairos Power det första spadtaget för sin demonstrationsreaktor Hermes i Tennessee, det första amerikanska avancerade reaktorprojektet som fått bygglov från den amerikanska tillsynsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission.

35 sekunder om affären från Google

Nyheter

Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion

Publicerat

den

Gabriel och Thina pratar olja

En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.

Fortsätt läsa

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära