Följ oss

Nyheter

Google skriver avtal med Kairos Power för en ny generation av kärnkraft

Publicerat

den

Rendering på Kairos Powers SMR-reaktor Hermes

För att påskynda övergången till ren energi i USA har Google undertecknat vad man säger är världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power.

Sedan Google gick i bräschen för de första inköpsavtalen för förnybar el för över tio år sedan har företaget spelat en avgörande roll för att påskynda lösningar för ren energi, inklusive nästa generation av avancerad ren teknik. Idag bygger företaget vidare på dessa ansträngningar genom att underteckna världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power. Den inledande fasen av arbetet syftar till att Kairos Powers första SMR ska kunna tas i drift snabbt och säkert 2030, följt av ytterligare reaktordriftsättningar fram till 2035. Sammantaget kommer denna affär att möjliggöra upp till 500 MW ny koldioxidfri kraft dygnet runt i USA:s elnät.

Denna affär ska ge 500 MW, vilket visserligen inte är en oansenlig elproduktion, men det ska främst ses som att Google är med och driver på en utveckling mot en ny generation av kärnkraftsreaktorer för att det ska finnas tillräckligt med fossilfri elektricitet. Det ska ses som starten på något.

Avtalet är viktigt av två skäl

Google lyfter fram två orsaker varför avtalet är viktigt.

  • Elnätet behöver nya elkällor för att stödja AI-teknik som driver stora vetenskapliga framsteg, förbättrar tjänster för företag och kunder och driver nationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Detta avtal bidrar till att påskynda en ny teknik för att tillgodose energibehoven på ett rent och tillförlitligt sätt och frigöra AI:s fulla potential för alla.
  • Kärnkraftslösningar erbjuder en ren kraftkälla som fungerar dygnet runt och som kan hjälpa oss att på ett tillförlitligt sätt tillgodose elbehovet med koldioxidfri energi varje timme varje dag. Att utveckla dessa kraftkällor i nära samarbete med lokala samhällen som är positiva kommer snabbt att driva på utfasningen av fossila bränslen i elnäten runt om i världen.

Hur Kairos Powers teknik fungerar

Kairos Powers teknik använder ett kylsystem med smält salt (molten salt reactor brukar översättas med smältsaltsreaktor), kombinerat med ett keramiskt bränsle som kommer i form av små ”stenar” (pebble på engelska), för att effektivt transportera värme till en ångturbin för att generera elektricitet. Ett system med passiv säkerhet som gör att reaktorn kan drivas vid lågt tryck, vilket möjliggör en enklare och mer prisvärd kärnreaktordesign.

Med hjälp av en iterativ utvecklingsmetod kommer Kairos Power att genomföra flera successiva hårdvarudemonstrationer innan den första kommersiella anläggningen. Detta kommer att möjliggöra avgörande lärdomar och effektivitetsförbättringar som påskyndar reaktordriftsättningar, samt större kostnadssäkerhet för Google och andra kunder.

Kairos Power har redan nått flera tekniska milstolpar mot att driftsätta sin första kraftproducerande reaktor och öppna upp vägen till långsiktig kommersiell skala. I somras tog Kairos Power det första spadtaget för sin demonstrationsreaktor Hermes i Tennessee, det första amerikanska avancerade reaktorprojektet som fått bygglov från den amerikanska tillsynsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission.

35 sekunder om affären från Google

Nyheter

Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Publicerat

den

Oljeproducent i OPEC

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.

Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.

För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.

Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar

Publicerat

den

Elledning

Elpriserna faller fram till midsommar till följd av ett ovanligt stort överskott i vattenmagasinen. Snittpriset väntas landa på 20 öre per kWh, vilket är 40 procent lägre än samma period i fjol. Samtidigt kan antalet timmar med negativa elpriser bli fler än någonsin. Det visar Bixias elprisprognos för maj och juni.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Att det varit överskott i vattenmagasinen i norra Norge och Sverige de senaste åtta månaderna har pressat elpriserna. Denna trend ser ut att fortsätta fram till midsommar. I maj väntas elpriset bli 22 öre och i juni 18 öre per kWh. Motsvarande priser för samma period i fjol var 32 respektive 34 öre per kWH.

– Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga. När det är så extremt mycket vatten i magasinen kan inte vattenproducenterna hålla tillbaka utan måste släppa ut vatten i systemet och producera el. När utbudet stiger mer än vad efterfrågan faller så sjunker helt enkelt priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I slutet av april uppgick vattenöverskottet till 12 Twh, vilket kan jämföras med ett underskott på 2 Twh vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Att mer vindkraft tillkommit i elsystemet och stärkt produktionsvolymen har också bidragit till prisfallet.

Kraftig ökning av negativa elpriser i norr

I norra Sverige har antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt. Negativa elpriser uppstår när det blir ett överflöd av el på marknaden. Det innebär att producenterna måste sälja sin produktion på marknaden till vilket pris som helst för att bli av med den.

Den allra största ökningen syns i Norra Mellansverige, som hittills i år haft 283 timmar med negativa elpriser, vilket kan jämföras med 86 timmar under hela 2024. Motsvarande siffra för Sveriges nordligaste elområde, SE1, är 163 timmar, jämfört med 87 timmar i fjol.    

– Kombinationen stor vattenkrafts- och vindkraftsproduktion i norr leder till överutbud, vilket gör att antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt i norra delarna av Sverige, säger Johan Sigvardsson.  

I södra Sverige ligger antalet negativa timmar hittills på ungefär samma nivå som i fjol. Elområde SE3, som omfattar stora delar av mellersta Sverige, har haft 81 timmar med negativa elpriser, medan elområde SE4 längst i söder har haft 87 timmar. Motsvarande siffror för helåret 2024 är 86 respektive 92.

De negativa elpriserna i södra Sverige beror på kopplingen till kontinenten där den stora ökningen av solkraft ger negativa elpriser under dagtid.   

– Negativa elpriser kan vara positiva för konsumenter med timprisavtal som kan styra sin förbrukning. Men för producenterna blir det svårare att ta betalt för sin el, vilket minskar incitamenten att investera i förnybar produktion, säger Johan Sigvardsson.

Svensk solkraft ger mindre effekt på elpriset

Även i Norden har solkraftsutbyggnaden tagit fart de senaste åren. Men dess påverkan på elpriset är mindre än till exempel Tysklands solkraft. Effekten på de svenska elpriserna blir dock inte lika stor som i exempelvis Tyskland.

– Under perioder med full solstrålning i Norden kan produktionen från solkraft motsvara effekten från fem kärnkraftsreaktorer. Det påverkar inte snittpriset på el nämnvärt, men skapar utmaningar i nätet under vissa timmar och bidrar till prisvolatilitet, säger Johan Sigvardsson.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Publicerat

den

Samtal om råvaror

Guldpriset har fallit tillbaka något, även om marknaden fortfarande förväntar sig styrka i ädelmetallen. Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank, kommenterar det aktuella läget för guld.

Kongo har infört ett exportstopp av kobolt efter att priset rasat kraftigt. Samtidigt har Kina infört exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller av geopolitiska orsaker. Detta kommenteras av Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN med bas i Johannesburg.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära