Följ oss

Nyheter

Går silver bättre än guld 2023?

Publicerat

den

Silvermynt

Silver rustar sig för att överträffa guld 2023. Efter ett blandat år säger nu allt fler analytiker, som pekar på en mer positiv makromiljö, stark fysisk efterfrågan och en bra teknisk uppställning.

2023 ser lovande ut för både guld och silve, men många analytiker förväntar sig att silver kommer att öka mer än den gula metallen på grund av dess volatilitetsprofil och bristen på uppmärksamhet som det fått under de två föregående åren.

Silver såg stora kursuppgångar under det första kvartalet 2022 och nådde 27 dollar per ounce, vilket liknar guldets handelsmönster. Sedan såg denna ädelmetall nedgångar i sex månader, och nådde sin lägsta nivå på två år, 17,50 USD i september. Under det fjärde kvartalet började priset ta fart när investerare började förutse en pivot från Federal Reserve.

En viktig drivkraft som hållit tillbaka silver och andra ädelmetaller var Federal Reserves aggressiva åtstramningscykel med totalt 425 punkter för 2022.

Den amerikanska dollarn ökade till 20-åriga toppar, och inflationen fortsatte att stiga. Allt detta skapade en perfekt storm, och förvaltade pengar har flyttat bort från icke-avkastande tillgångar, som har varit ett hinder för deras portföljer i denna högräntemiljö.

Utbudet av silverinvesteringsprodukter är ganska snävt. Mängden silver som finns lagrat i valv, som kan användas för ädelmetallprodukter och investeringsprodukter, har samtidigt minskat.

Makroförutsättningarna har skiftat, och det är bra för silverpriset

Den största makrodrivkraften som stödjer högre priser är en Fed-pivot. Även om en faktisk paus, en avmattning eller till och med nedskärningar kan vara månader bort, förutser ädla metaller redan det och börjar röra på sig.

Silver borde gynnas av slutet av Feds räntehöjningar och spekulationerna om räntesänkningar som kommer att börja därefter. Återhämtningen efter slutet av lågkonjunkturen bör dessutom gynna silver som en ädelmetall med hög industriell användning. Med lättnaden av coronarestriktionerna i Kina, bör efterfrågan på silver få ytterligare ett lyft, eftersom Kina är världens största konsument av silver.

Titta på fundamenta

Enligt Metals Focus har den globala efterfrågan på silver ökat med 16 procent till 1,2 miljarder ounce i mitten av november 2022. Silver Institute och Metals Focus säger att den fysiska silvermarknaden, som exkluderar ETFer, förväntas visa det mest betydande utbudsunderskottet på årtionden i år.

Detta förväntas uppgå till 194 miljoner ounces (sextusen ton), vilket innebär att efterfrågan kommer att överträffa utbudet med nästan 20 procent. Den drivande faktorn bakom detta är en ökning med 16 procent i efterfrågan på silver till en rekordnivå.

Den industriell efterfrågan på silver var rekordartad 2022 och nådde 539 miljoner ounce enligt Metals Focus. Med så många länder fokuserade på energisäkerhet såg silver ny efterfrågan komma från solpanelsinstallationer som nådde nya höjder förra året. Fordonssektorn bidrog också till ytterligare efterfrågan, särskilt elektrifieringen av fordon eftersom den genomsnittliga silverhalten per fordon ökar.

Den fysiska efterfrågan på silver från privata investerare har också varit stark. Efterfrågan på smycken och silver är på rekordhöga nivåer. Efterfrågan på smycken har ökat med 29 procent till 235 miljoner uns och silver med 72 procent till 73 miljoner ounce enligt Metals Focus. Det är framförallt den indiska efterfrågan som har bidragit till denna ökning.

Utsikterna för i år tyder på att alla dessa faktorer kvarstår. Den industriella efterfrågan bör fortsätta att dra nytta av elektrifiering av fordonsflottan, 5G-teknik och den regeringsdrivna utbyggnaden av grön infrastruktur som solceller. Efterfrågan på fysiska investeringar bör stärkas oförminskad av rädsla för hög inflation.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analytiker varnade för att det finns flera motvindar att övervaka för 2023, inklusive en lågkonjunktur som påverkar den industriella sidan av silver.

Det finns en ökad risk att 2023 blir ett lågkonjunkturår för Europa. Det kommer också att påverka vissa industrisektorer.

Den saknade pusselbiten: investeringsefterfrågan

I motsats till robust fysisk efterfrågan står bristen på intresse från institutionella investerare.

Det var starka utflöden från silver-ETFer som uppgick till mer än 4 000 ton hittills i mitten av november. Året som går mot sitt slut kommer sannolikt att visa de överlägset starkaste ETF-utflödena sedan lanseringen av denna investeringsprodukt för 16 år sedan.

Globala börslager föll med cirka 400 miljoner uns hittills i år och nådde 1,3 miljarder uns, inklusive London- och COMEX-marknaderna enligt data Metals Focus. 

Ointresse från den professionella sidan är en av anledningarna till att silver inte har utvecklats bättre.

Priset på silver svarar inte alltid på högre fysisk efterfrågan. När det blir större efterfrågan går de lokala premierna upp istället. Dessa höga premier för den fysiska metallen över hela världen ledde också till en förändring i hur den ädla metallen levereras.

2022 levererades 60 % med flyg, vilket saknade motstycke. Silver färdas vanligtvis med sjöfrakt. Frakt med flyg är nu möjligt på grund av den höga premien. Efterfrågan är så omättlig att de inte vill vänta två eller tre månader på att en sjöcontainer ska komma fram.

I Indien betalar folk 25 cent per uns för att få silver som flygs in från Londons lager, vilket vanligtvis tar två dagar. I jämförelse skulle silver levererat till sjöss kosta 5 cent per uns och ta ungefär fyra veckor eller mer.

Prisprognoser

Många analytiker utesluter inte att silver når nya rekordnivåer under denna råvarusupercykel eller under detta decennium. För i år varierar emellertid förutsägelserna, och handelsutbudet förblir ganska brett.

Silver kan mycket väl nå rekord i den här supercykeln. Genomsnittliga cykler varar cirka 15-16 år. De blir kortare. De nya topparna i silver kan fortfarande vara fem år bort. Vi är i år tre av supercykeln. Nya toppar är vanligt i alla supercyklar. Men det händer inte direkt.

Bank of America förutspår silver som toppar på 25 dollar per uns i år. Även om uppsidan kan vara begränsad på kort sikt, är utbudet av gruvor begränsad, så en återhämtning av kommersiella inköp kommer i slutändan att pressa priserna högre. Utbudet bör också stödjas av ökande efterfrågan från solpanels- och elfordonstillverkare, eftersom det globala samhället fokuserar på att ta itu med klimatförändringarna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära