Nyheter
Framtida sockeröverskott mindre än väntat
För säsongen 2011/2012 förväntas utbudet av socker åter att ge ett överskott, även om det framtida sockeröverskottet nu beräknas bli lägre än vad som tidigare prognosticerats. Det är bland annat den studie som analysföretaget Czarnikow publicerade i maj 2011 som nu revideras ned, främst som en följd av allt för optimistiska skördeprognoser.
Men även om det fortfarande är mycket tidigt i cykeln och många länder ännu inte har börjat odla socker, verkar det redan som om tillväxten inte kommer vara lika stark som tidigare antagits. En lägre skörd i Brasilien har dominerat rubrikerna och som ett resultat väntas tillväxten i den globala produktionen nu helt vara beroende av bättre skördar i ett allt större antal länder.
Idag ser det ut som om Europa är inställt att leverera mycket av tillväxtprognosen för säsongen 2011/2012 medan mer exportinriktade producenter som Brasilien, Australien och Sydafrika kommer att se en oförändrad eller lägre produktion. Högre priser har visserligen uppmuntrat producenterna att expandera, men resultatet visar att marknaden fortfarande står inför utmaningen att möta en växande efterfrågan.
- Överskottet av socker har halverats sedan i maj 2011 till 5,3 kubikton från tidigare 10,3 kubikton.
- Produktionstillväxten har reviderats ned från 14 miljoner kubikton till 9m kubikton.
- Global tillgänglighet, prognosen är nu vid 176,3m kubikton för 2011/12, en ökning från 167,7m kubikton i 2010/11.
- Konsumtionen förväntas växa från 167,6m kubikton under 2011 till 170,5m kubikton 2012.
- Sockerrörsproduktionen beräknas öka till 138,2m kubikton från 135,6m kubikton förra året.
- Sockerbetor, produktionen väntas öka till 38,1 kubikton från 32,2m kubikton förra året.
Brasilien
Den brasilianska sockerrörsskörden har reviderats ned till 498 miljoner ton från den ursprungliga beräkningen på 575 miljoner ton. Detta är till stor del som en följd av försämrad avkastning i jordbruket, torrt väder, blomning hos sockerrörsplantorna, frost i början av juli och att den genomsnittliga åldern på grödan når 4,1 år.
Som ett resultat av höga priser har Brasiliens sockerrörsindustri maximerat sin sockerproduktion där så är möjligt.
Fokus på sockerproduktionen i Brasilien har skett på bekostnad av etanolproduktionen.
Indien
Sockerproduktionen i Indien förväntas öka med cirka 8 % under säsongen 2010/2011. Detta är emellertid betydligt lägre än den 25 procentiga tillväxten vi såg förra året. Indien förväntas leverera ett mindre produktionsöverskott i år och bör kunna fortsätta exportera till världsmarknaden under 2011/2012.
EU
EU:s produktion har reviderats upp med 0,5 kubikton till 17,9m kubikton, på grund av goda förutsättningar för sockerbetsskörden. 2m kubikton av exporten väntas EU bidra med denna kommande säsong.
Ryssland
Skörden av sockerbetor beräknas öka med 0,7 kubikton på grund av utmärkta skördar, men på grund av bristande infrastruktur väntas betydande mängder att lämnas oskördade.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature