Följ oss

Nyheter

Fortsatt låg efterfrågan av olja under 2021

Publicerat

den

Två fat olja

COVID-19 kan fortsätta pressa den globala efterfrågan på olja med så mycket som fem miljoner fat per dag även nästa år. Efterfrågeåterhämtningen kan komma att dröja till 2022 skriver analytikerna hos Raymond James i den rapport som publicerades den 11 maj 2020.

Två oljefat

Analytikerna förväntar sig att avsaknaden av ett effektivt vaccin eller behandling kommer att minska efterfrågan på den globala oljemarknaden med fem miljoner fat per dag under 2021. För de följande åren räknar analytikerna med att efterfrågan kommer att minska med 2,5 miljoner fat per dag.

Analytikerna beräknar att efterfrågan för jetbränsle kommer att falla med 2 miljoner fat per dag medan marknaden för vägtransport, som består av bensin och diesel, kommer att se ett fall på 1,6 miljoner fat per dag. Industriell och petrokemisk efterfrågan kommer att minska med en miljon fat per dag medan marknaden för marinbränsle kommer att minska med 400 000 fat per dag.

Antagande att ett vaccin kommer att utvecklas och godkännas av tillsynsmyndigheter någon gång under hösten 2020, vilket är ett bästa tänkbara scenario och dramatiskt snabbare än någon tidigare vaccinutvecklingsprocess, betyder inte att det är tillgängligt till vintern säger analytikerna. Istället förväntar analytikerna sig att det är främsta sjukvårdsarbetare och högriskindivider som kommer att få vaccination först, medan den bredare befolkningen inte skulle få deras förrän mot slutet av 2021.

April har varit botten på efterfrågekurvan

”Vår första prognos för efterfrågan påverkar 2021. Den skulle ha varit exceptionellt baisseartad under normala omständigheter, men låt oss vara uppriktiga: det är ingenting jämfört med hur de senaste månaderna har varit” skrev analytikerna. ”Tidpunkten för ekonomiska beslut om återöppning av regeringar, trafikstockningsdata och kommentarer från raffinaderier pekar på att april har varit botten efterfrågepåverkan orsakad av Coronaviruset, med resten av andra kvartalet ser bättre ut, och tyder på en osäker men förbättrad bild för andra halvåret.”

Analytikerna hos Tudor Pickering Holt & Co sade den 11 maj att investerarnas tro på att oljemarknaden har passerat det värsta av efterfrågekrisen har lett till att raffinaderier har återhämtat sig med 40 %.

”Trots ökande investeraroptimism, målar terminskurvan upp en extremt dyster utsikt framöver” sade de. För den amerikanska östkustmarknaden indikerar terminspriserna förädlingsmarginaler på mindre än hälften sett från 2013 till 2019, sade de, med den främsta svagheten är bensinpriserna.

”Vi är oroliga över att efterfrågan på bensin kommer att falla som en följd av betydande arbetslöshet och personer som arbetar hemifrån” sade de. ”Dieselterminerna handlas lägre, under nivåerna för åren 2013-2019. Här är utmaningen mer på utbudssidan. Om den nuvarande kurvan kommer att realiseras kommer de kommande 18 månaderna vara extremt utmanande för amerikanska raffinaderier.”

Som svar på förlorad efterfrågan och i syfte att hindra spridningen av viruset, har amerikanska oljeraffinaderier kört sina anläggningar på miniminivåer och till och med tomgång i vissa fall.

Även om de ser tecken på att efterfrågan på olja börjar återhämta sig när statliga regeringar börjar lyfta restriktioner väntar sig de flesta företag, med undantag för Delek US Holdings Inc på tydliga tecken på en fortsatt efterfrågan återhämtning innan de ökar oljeproduktionen.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära