Följ oss

Nyheter

Första steget mot en börsnotering för Kilimanjaro Gold

Publicerat

den

Kilimanjaro-berget, i närheten av Kilimanjaro GoldDen 11 december 2012 höll Commodity Quest AB bolagsstämma i syfte att fatta beslut om att bolaget skall dela ut aktierna i Benchmark Oil & Gas Holding AB u n ä till Kilimanjaro Gold Holding AB. En befintlig aktie i Commodity Quest ger rätt till sakutdelning av en aktie i Benchmark Oil & Gas Holding AB.

Syftet med utdelningen är att Benchmark Oil & Gas Holding AB u n ä till Kilimanjaro Gold Holding AB senare skall lägga ett bud på aktierna i det befintliga bolaget Kilimanjaro Gold AB genom utgivande av egna aktier.

Vad är Kilimanjaro Gold?

Kilimanjaro Gold - FöretagslogotypKilimanjaro Gold AB:s delägda tanzaniska dotterbolag Mara Mine Development Ltd har erhållit gruvlicens för guldgruvan Mara i norra Tanzania. Mara är en gammal kolonial guldgruva som var i produktion mellan 1932 och 1970. Enligt mineralresursberäkningar finns ca 200 000 oz. guld (cirka 5 700 kg) baserat på ett borrprogram genomfört av den tidigare ägaren Afrikan Mashariki i slutet av 1990-talet.

Maragruvan ligger i norra Tanzania i Mararegionen sydöst om Viktoriasjön. Gruvan ligger i en väl känd och starkt mineraliserad skjuvzon, Mara Shear Zone. I denna zon, som sträcker sig ett flertal mil i nordväst-sydöstlig riktning, ligger flera stora gruvor som är i drift och opereras av Barrick Gold. Den kända North Mara-gruvan har bevisade mineraltillgångar på 4 miljoner oz. guld och en årlig produktion på ca 250 000 oz. North Mara ligger endast 4 km nordväst om Maragruvan som Kilimanjaro Gold förvärvat. I området ligger även flera äldre mindre gruvor som för närvarande inte är i drift.

Genom transferering av gruvlicensen för Maragruvan till dotterbolaget Mara Mine Development Ltd kan Kilimanjaro Gold nu igångsätta förberedelserna för geologiska undersökningar där målet är att verifiera mineraltillgångar på 200 000 oz. eller mer. Styrelsen i bolaget kommer även att undersöka möjligheterna att utöka licensområdet genom förvärv av geografiskt närliggande licensrättigheter för att på så sätt ytterligare öka mineraltillgången.

Avtal om förvärv av majoriten i Maragruvan ingicks i juni med den tidigare ägaren av gruvlicensen, Josephat Mwita, som är tanzanisk geolog och tidigare ingick i Barrick Golds ledning för North Mara-gruvan. Baserat på avtalet har Kilimanjaro Gold startat ett dotterbolag, Mara Mine Development Ltd, tillsammans med Josephat Mwita. Enligt avtalet har Kilimanjaro Gold initialt en ägarandel på 51 procent men har en option att successivt öka ägarandelen i dotterbolaget till 70 procent i takt med investeringar i prospekteringen.

Varför Tanzania?

Även om Tanzania är ett relativt nytt land för svenska företag att göra affärer i så finns det mycket som talar för landet. Bland de faktorer som gör Tanzania intressant är bland annat det faktum att landet har en mycket investerarvänlig gruvlagstiftning och förmånliga skatteregler vilket har bidragit till att gruvnäringen är den snabbast växande sektorn i Tanzania, mätt i andelen av landets bruttonationalprodukt och export.

Djurliv i TanzaniaTanzania är, till skillnad från många andra afrikanska länder, mycket politiskt stabilt. Tanzania har under de senaste årtiondena utfört en rad framgångsrika ekonomiska och strukturella reformer, som har resulterat i en bättre prestanda och en hållbar ekonomisk tillväxt. Detta är baserat på den solida grund av politiska och ekonomiska reformer som genomförts av regeringen sedan 1986. Det gör att Tanzania förväntas stå inför en längre period av ekonomisk tillväxt och bedöms fortsatt ha en hållbar inflation, något som andra afrikanska länder, till exempel Zimbabwe, saknar. I dag har landet dubbelbeskattningsavtal med Danmark, Indien, Italien, Norge, Sverige, Kenya, Uganda, Zambia och Finland och förhandlar sådana med till exempel Sydafrika, Sydkorea, Zimbabwe, Förenade Arabemiraten, Ryssland, Seychellerna, Mauritius, Egypten, Jugoslavien och Oman.

Investeringar i Tanzania garanteras mot nationalisering och expropriation eftersom Tanzania har undertecknat flera multilaterala och bilaterala avtal om skydd och främjande av utländska investeringar. Tanzania är bland annat medlem i Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) och International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

Utöver landets lagstiftning åtnjuter gruvföretagen också fördelen av en mycket väl fungerande infrastruktur. Landet har ett mycket väl fungerande system av vägar, hamnar, järnvägslinjer och två internationella flygplatser. Fördelen med detta är att gruvföretagen kan frakta de maskiner och den personal som behövs vid fyndigheterna utan att kostnaderna bli oöverstigliga. Lagstiftning och infrastruktur är bara två av orsakerna till att brytningen av guld har varit Tanzanias största industri i mer än ett decennium.

Rika naturtillgångar

Karta över Afrika där Tanzania är utmärktTanzanias outnyttjade naturresurser erbjuder ett brett utbud av investeringsmöjligheter, åkermark, mineraler och naturliga turistattraktioner som alla väntar på potentiella investerare. Tanzania är internationellt känt för sitt rika djurliv och sina oexploaterade mineralreserver. De två sektorerna gruvdrift och turism drar nu fördel av ett stort flöde av utländska investeringar och spås av den anledningen bli de kommande tillväxtsektorerna i den tanzanianska ekonomin.

Tanzanias regering har som mål att öka antalet utländska direktinvesteringar i Tanzania, något som bland annat underlättas av lagstiftningen och skattesystemet, som i sin tur är direkta effekter av de senaste årens ekonomiska och strukturella reformer som har lett till betydande framsteg i upprättandet av en fungerande marknadsekonomi.

Privata näringslivet har fått upp farten i landets ekonomi

Under det senaste decenniet har Tanzania utmärkt sig som ett av de få afrikanska länder som radikalt har förändrat sina ekonomier – till det bättre. Dagens Tanzania drar fördelar av tidigare reformer, något som gör att landet kan visa upp starka makroekonomiska fundamenta och en stark tillväxt i ekonomin. En av de faktorer som bidragit till denna framgång är landets orubbliga engagemang att bygga en stark privat sektor.

En första licens är redan på plats

Redan i dag har det av Kilimanjaro Gold delägda dotterbolaget, Mara Mine Development Ltd, en licens för guldgruvan Mara som finns i den norra delen av Tanzania. Mara, belägen sydöst om Viktoriasjön, är en gruva som varit i produktion under tiden 1932 till och med 1970. Tanken är att med modern teknik kunna utvinna det guld som inte utvanns tidigare. Det tidigare ägarbolaget, Afrikan Mashariki, genomförde i slutet av 1990-talet en undersökning som visade på en mineralresursberäkning på 200.000 troy ounce guld, motsvarande 5.700 kilogram guld. Sedan dess har guldpriset stigit ytterligare och det är sannolikt att anta att det går att utvinna ytterligare mängder guld från Marafyndigheten.

Gruvan ligger i en väl känd och starkt mineraliserad skjuvzon, Mara Shear Zone. I denna zon, som sträcker sig ett flertal mil i nordväst-sydöstlig riktning, ligger flera stora gruvor som är i drift och opereras av det internationella gruvföretaget Barrick Gold. Den kända North Mara-gruvan har bevisade mineraltillgångar på 4 miljoner oz. guld och en årlig produktion på ca 250 000 oz. North Mara ligger endast 4 km nordväst om Maragruvan som Kilimanjaro Gold förvärvat. I området ligger även flera äldre mindre gruvor som i nuläget inte är i drift.

Ledningen för Kilimanjaro Gold avser att påbörja en rad geologiska undersökningar, där målet är att identifiera mineraltillgångar om 200.000 troy ounce guld eller mer. På sikt är tanken också att utöka licensområdet genom förvärv av geografisk närliggande licensrättigheter för att på så sätt ytterligare öka mineraltillgången.

Avtal om förvärv av majoriten i Maragruvan ingicks i juni med tidigare ägaren av gruvlicensen, Josephat Mwita, som är tanzanisk geolog och som tidigare ingick i Barrick Golds ledning för North Mara-gruvan. Baserat på avtalet har Kilimanjaro Gold startat ett dotterbolag, Mara Mine Development Ltd, tillsammans med Josephat Mwita. Enligt avtalet har Kilimanjaro Gold initialt en ägarandel på 51 procent men har en option att successivt öka ägarandelen i dotterbolaget till 70 procent i takt med investeringar i prospekteringen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Verksamheten skapar mervärden för aktieägarna

I dagens Afrika bedrivs brytningen efter guld i första hand av stora multinationella företag som till exempel gruvjätten Barrick Gold, AngloGold Ashanti och Resolute som i dag driver sex gruvor med reserver på över 30 miljoner uns guld. I andra hand bedrivs brytningen i mindre form, ofta som småskalig brytning av mindre stammar eller klaner som har slagit sig ihop för att med gemensamma resurser utvinna det guld som finns i området. Denna mineralutvinning sysselsätter hundratusentals gruvarbetare.

Uns av guldproduktion och teknologi

Sedan 2000 har den industriella produktionen i Tanzania ökat i stor skala men de mindre och till och med medelstora fyndigheterna, som förkastas av de stora gruvjättarna, har inte alls exploaterats i samma omfattning. Att det finns guld är klarlagt, Tanzania är rikt på mineraltillgångar och det anses vara klarlagt att det finns mer än en miljard troy ounce guld i marken. Av dessa är det endast mellan 4 och 5 procent som är under utvinning. Därmed är Tanzania Afrikas tredje största guldproducent, endast Sydafrika och Ghana är större.

Även stora utländska investeringar är en relativt ny företeelse har guldprospektering och gruvdrift en lång historia i Tanzania. På 1890-talet upptäckte tyska prospektörer guld i området kring Victoriasjön. Betydande guldbrytning påbörjades i Tanganyika efter första världskriget (1914-18), då det brittiska protektoratet ersatt Tyska Östafrika (1919). Storskalig kommersiell gruvdrift tog fart på 1930-talet bara för att dö ut omkring 1950. Trots låga guldpriser överlevde den småskalig och alluviala gruvdriften medan den storskaliga gruvindustrin nästan försvann. Denna gruvnäring blev en viktig källa till officiell export och intäkter under 1990-talets början. Multinationella gruvbolag kom att dominera produktionen av guld och andra mineraler i Tanzania under slutet av 1990-talet.

Det finns med andra ord en ganska stor sannolikhet att vi under kommande år får se en hel del positiva nyheter från Kilimanjaro Gold och vi gör bedömningen att det finns all anledning att bevaka aktien när den väl kommer att listas, något som är sagt kommer att ske under Q1 2013.

Nyheter

Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte

Publicerat

den

Agnico Eagle Mines lastbilar vid gruvan

Guldglansen mattas inte för Agnico Eagle Mines, bolaget levererar ett starkt resultat – och VD Ammar Al-Joundi har ännu större planer på horisonten. Det blir tydligt i en intervju med BNN Bloomberg.

Med en kvartalsvinst på 1,6 miljarder dollar och en produktion som närmar sig 3,5 miljoner uns guld per år, visar Agnico Eagle att de menar allvar. Men det är framtidsvisionen som verkligen sticker ut.

“Vi har siktet inställt på att göra både Detour Lake och Canadian Malartic till gruvor som producerar en miljon uns årligen,” säger Al-Joundi. “Om vi lyckas, kommer vi äga två av endast sex sådana gruvor i hela världen – och två av endast tre i västvärlden.”

Stora planer, stark balansräkning

Agnico Eagles expansion sker inte på bekostnad av försiktighet. Bolaget håller produktionsnivåerna stabila runt 3,4 miljoner uns de kommande tre åren, samtidigt som de investerar strategiskt i framtida tillväxt. Stora projekt förväntas slå igenom från 2030 och framåt – utan att behöva späda ut aktieägarvärdet.

“Vi planerar inte att emittera nya aktier för den tillväxten,” betonar Al-Joundi. “Målet är tillväxt per aktie – inte bara totalvolym.”

Trots det blygsamma produktionslyftet kortsiktigt, sticker Agnico Eagles lönsamhet ut. Med en all-in-sustaining cost runt 1250 dollar per uns och ett guldpris som stigit med över 1000 dollar det senaste året, kan bolaget behålla nästan hela prisökningen som marginal.

“När priset går upp tusen dollar och våra kostnader bara ökar med två, då får aktieägarna 998 dollar extra. Det är vårt jobb – att ge hävstång på guldpriset,” säger han.

Återköp och utdelning – aktieägarna i fokus

Agnico Eagle har redan återköpt aktier för cirka 120 miljoner dollar och planerar att öka takten. Totalt har 42 % av bolagets fria kassaflöde gått tillbaka till aktieägarna via återköp och utdelningar.

“Vi genererar mer och mer kassaflöde vid dessa guldpriser, så vi kommer kunna göra ännu mer för våra ägare,” säger Al-Joundi.

Hänsyn till miljö och kultur i norr

Men Agnico Eagle är inte bara fokuserade på vinster. I Nunavut, där bolaget driver stora gruvor som Meadowbank, tar man hänsyn till den känsliga miljön och de lokala inuiternas livsstil.

“Vi pausar driften när karibuerna närmar sig. Det är deras land, deras kultur, deras historia. Vi lyssnar på de lokala samhällena och följer deras regler,” förklarar VD:n.

Mot framtiden – med respekt, ansvar och ambition

Agnico Eagle Mines står med andra ord vid en gyllene korsväg – stabil nutid, expansiv framtid, och ett tydligt ansvar mot både aktieägare och lokalsamhällen.

Med en marknadsvärdering som närmar sig branschjättar som Newmont, har bolaget tagit sig upp bland världens mest värdefulla guldbolag – inte genom volymjakt, utan genom noggrann kapitalhantering och en strategisk syn på tillväxt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Guldglansen har kanske mattats något de senaste dagarna på marknaden, men för Agnico Eagle lyser den starkare än någonsin.

Graf över Angico Eagle Mines aktiekurs
Graf över Agnico Eagle Mines aktiekurs.
Fortsätt läsa

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära