Connect with us

Nyheter

Förlusten av den ryska råoljan kan driva oljepriset till 200 dollar per fat

Published

on

Olja i fat

Huvudstrategin för att stävja Rysslands blodiga krig i Europa är att kväva landets ekonomi tills Kreml ger efter. Den stora nackdelen med denna taktik är att rysk olja (och även landets naturgas) inte är en obetydlig del av den globala konsumtionen. Ryssland producerar nästan vart tionde fat råolja i världen.

Två fat olja

Medan förhandlingarna mellan USA och flera europeiska länder ”framskrider”, enligt USAs utrikesminister, fortsätter oljepriset att stiga. 

Oljepriserna förväntas inte sjunka på kort sikt och så länge kriget i Ukraina fortsätter tar investerare för givet att nya rekordnivåer kommer att nås. De flesta tror att dessa kommer att bli mycket högre än de oljepriser som registrerades 2008 när oljan nådde 145 dollar per fat.

En ledtråd till detta kan ses på marknaden för optioner på Brent-terminer. Under måndagen handlades mer än 1 200 terminsköpoptioner för att i maj köpa brent-olja till 200 dollar per fat, enligt Bloomberg baserat på data från energiterminsbörsen ICE Futures Europe.

Analysföretagen är inte optimistiska på kort sikt och de flesta förutspår priser långt över den maximala nivå som nåddes 2008. Bank of Americas analytiker har uppskattat att ett avbrott i den ryska råoljeexporten skulle generera ”ett underskott på fem miljoner fat per dag eller mer” på marknaden, vilket kan översättas till en ökning av oljepriset som ”i fallet med Brent kan vara upp till 200 dollar per enhet”, enligt företaget.

Prognoserna från JP Morgan, Mitsubishi UFJ Financial Group eller OCBC Singapore är likartade. Dessa företag uppskattar ett kortsiktigt Brent-pris på mellan 180 och 185 dollar.

Mer optimistisk är Goldman Sachs analysavdelning, som förutspår att referenspriset i Europa under de kommande tre månaderna kan ses runt 150 dollar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *