Connect with us

Nyheter

Guldpriset stiger efter krigsutbrottet i Ukraina och oro på oljemarknaden

Published

on

Guld- och silvermynt hos Tavex
Guld- och silvermynt hos Tavex

Det är emellertid inte bara guldpriset (och även oljepriset) som har påverkats av krigsutbrottet i Ukraina. I dag handlas guldet på börserna i London och New York över 2 000 USD per troy ounce, nivåer som denna ädelmetall inte har handlats till sedan i augusti 2020.

Ryssland står i dag för 9,2 procent av den globala produktionen av guld, och med de sanktioner som just nu åläggs detta land är det nog relativt riskfritt att anta att detta guld inte kommer att nå guldmarknaden inom en överskådlig tid som en direkt följd av de sanktioner som omvärlden lagt på detta land efter att det invaderat Ukraina.

I ljuset av sanktioner från Storbritannien, EU och USA och för att säkerställa en ordnad marknad har den brittiska guldbörsen, LBMA, London Bullion Market Association, stängt av sex guld- och silverraffinaderier med omedelbar verkan

Guld och silver från dessa sex raffinaderier kommer inte längre att accepteras som för leverans på guldmarknaden i London. Vi vill här påtala att Tavex inte säljer guld från ryska raffinaderier.

Hur har finansmarknaderna reagerat på kriget i Ukraina? 

Kriget i Ukraina resulterade i ett trefaldigt slag mot aktiemarknaderna i måndags. 

• Det tekniktunga amerikanka aktieindexet Nasdaq befinner sig nu officellt i en björnmarknad då detta aktieindex ha fallit med mer än tjugo procent från sin toppnivå.

• Dow Jones, ett annat av de stora indexen som används för att följa den amerikanska aktiemarknaden, har sett en nedgång på mer än tio procent.

• S&P 500, ett index som följer amerikanska storföretag, drabbades av sitt värsta fall under en enskild dag sedan oktober 2020. S&P 500 har fallit med 12,5 procent hittills i år. Under de senaste 100 åren har det genomsnittliga marknadsfallet varit 14 procent, vilket om historien upprepas betyder att vi inte sett slutet på börsens fall.

Det kan även noteras att en av aktiemarknadens favoritaktier, det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna som var en av de stora vinnarna på Coronapandemin har tappat mer än hälften av sitt värde i år. 

Tittar vi vidare på råvarumarknaderna ser vi hur i stort sett alla råvaror sett betydande prisuppgångar, i de flesta fall direkt hänförliga till Ukrainakriget. Ryssland, men också Ukraina är en stor producent av många råvaror. Ryssland dominerar till exempel produktionen av palladium, och står för 45,6 procent av all den palladium som produceras i världen. För platina är samma siffra 15,1 procent medan landet står för 9,2 procent av det guld som utvinns. 

Samtidigt står Ryssland för nästan tio procent av all oljeproduktion i världen, och oljepriset har rusat vilket får en direkt effekt på bensinpriserna, men även på elpriserna. 

Båda dessa faktorer kommer att få en direkt inverkan på den svenska inflationen som kommer att öka jämfört med tidigare. Adderar vi att priset på många av de råvaror som ligger till grunden för de livsmedel som konsumeras, till exempel vete ser vi även här stora prisökningar. I fallet med vete har priset stigit med 67 procent sedan årsskiftet, vilket direkt påverkar matkassen. Det innebär att priset på bröd stiger. Vi ser även samma sak med andra livsmedel. I förlängningen kommer även detta att driva på den svenska inflationen, men också få värdet på den svenska kronan att minska ytterligare.

Guld fungerar som en värdebevarare, och som ett skydd för inflationen. Det är också en eftersökt tillgång i orostider vilket nedanstående diagram visar tydligt. Diagrammen visar även hur en investering i guld fungerat som ett skydd för den svaga svenska kronan.

Guldpriset i dollar
Den tredje januari år, den första handelsdagen på året, kostade ett troy ounce guld 1811,40 dollar. Nu kostar samma troy ounce 2 039,50 dollar, motsvarande en värdeökning om 12,59 procent på dryga två månader. 

Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 9,15 SEK. I dag kostar samma dollar nästan tio kronor. I och med att guld handlas och prissätts i dollar betyder det att de som varit förutseende nog att äga guld innan Ryssland invaderade Ukraina har tjänat pengar på både guldet och på den amerikanska dollars värdeökningar.

Guldpriset mätt i euro
Även mätt i euro har guldpriset stigit kraftigt. Vid årsskiftet kostade ett troy ounce guld 1 604,9 euro. I skrivande stund ligger priset på samma troy ounce på 1 870,22 euro. Även här ser vi hur euron har stärkts kraftigt i förhållande till den svenska kronan. Vid årsskiftet kostade en euro 10,2993 kronor, och i dag är priset på samma euro 10,8576. Den svenska kronans fall har således lett till att guldägarna tjänat pengar på både eurons och guldprisets förstärkningar.
Guldpriset i svenska kronor
Det hela förtydligas bäst i ovanstående kursdiagram. Vid årsskiftet kostade ett troy ounce guld 15 525,16 svenska kronor. I dag, efter att Rysslands intåg Ukraina skapat oro på finansmarknaderna och allt fler investerare söker trygghet i guld ligger priset på samma troy ounce på 19 855,65 kronor, motsvarande en värdeökning på 27,89 procent. 

Hu ser du på framtiden?


Tavex AB är en del av Tavexgruppen som grundades 1991 med verksamhet i Sverige sedan 2005. Tavex är en ledande återförsäljare av ädelmetaller och valuta i norra Europa med högsta kreditbetyget AAA från Bisnode. Tavex köper och säljer guld, silver och platina. Besök tavex.se