Följ oss

Nyheter

ETFer dyrare på eftermiddagen

Publicerat

den

En kopp kaffe och kaffebönor

I en rapport från Wells Fargo Advisors avslöjas att avkastningen som du får på en ETF eller ett certifikat styrs när under dagen som du handlar denna. Den amerikanska rapporten visar att det ger en betydligt sämre avkastning att handla dessa på eftermiddagen än på morgonen.

Eftermiddagen är den tidpunkten då det är happy hour i baren, då bagerier sänker priserna, medan det är då det blir dyrare att handla på börsen. Wells Fargo Advisors har noterat att det kan vara betydligt dyrare att handla en börshandlad fond efter lunchtid.

En ETF eller ett certifikat (även kallat ETN) är ett värdepapper som har satts samman av en rad andra instrument, det kan vara en korg av aktier, obligationer, råvaror eller något helt annat. Exakt hur dessa sätts samman skall vi inte gå in närmare på, det finns en rad olika sätt som dessa sätts samman på, och går vi in på dessa blir artikeln för lång.

Många av dessa certifikat och ETFer ges emellertid ut av banker och andra finansiella institut som är verksamma på andra marknader än där den underliggande tillgången finns och handlas inte alltid när denna marknad är öppen. Utgivarna tar ut en avgift för dessa produkter, dels för att täcka sina egna kostnader, dels för att på detta sätt skydda sig mot obehagliga överraskningar i form av oväntade och ohedgade kursrörelser. Något som däremot sällan uppmärksammas bland placerarna är en dold transaktionskostnad i form av skillnaden mellan köp- och säljkurs, den så kallade spreaden. De flesta placerare tänker sällan på denna, men det är en kostnad som lätt kan rusa i höjden. Ett exempel som Wells Fargo Advisors tittat närmare på är iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN som speglar priset på kaffe.

Spreaden blir större

Wells Fargo Advisors konstaterar att spreaden på iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN ligger mer eller mindre konstant på 10 cent hela dagen, i alla fall så länge handeln i kaffeterminer pågår. Så fort denna handel stängt för dagen ökar spreaden emellertid till det dubbla för att under de sista minuterna innan börsen stänger stiga till 55 cent. Detta skall jämföras med den årliga förvaltningsavgiften på iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN som endast uppgår till 40 cent per andel, vilket visar på att den stora kostnaden för att investera på detta sätt ligger i skillnaden mellan dess köp- och säljkurs.

Barclays, det företag som står bakom iPath-produkterna medger att det finns ett problem med timingen. I detta fall förklaras det med att eftersom terminsmarknaden på kaffe, som är den underliggande tillgången i detta fall, stänger två timmar innan den amerikanska aktiemarknaden, på vilken iPath-produkterna handlas, gör det. Att artikeln tar upp Barclays och dess iPath-produkter är en slump, detta avser alla de ETFer och certfikat som handlas på börser världen över. Förklaringen ligger i att de som köper dessa ETFer och certifikat sent på dagen vill kompenseras för detta eftersom priset på den underliggande tillgången kan ha förändrats kraftigt när handeln åter startar följande dag.

Nyheter

Ryska militären har skjutit ihjäl minst 11 guldletare vid sin gruva i Centralafrikanska republiken

Publicerat

den

Afrikanska kontinenten med ryska flaggan i bakgrunden

Ryska militären har skjutit ihjäl minst 11 guldletare vid den ryska militärens guldgruva i Ndassima i Centralafrikanska republiken. Händelsen inträffade på onsdagskvällen, cirka 45 mil öster om huvudstaden Bangui. Offren ska ha varit unga personer från byar i området som olovligen tagit sig in på gruvområdet i jakt på guldfyndigheter.

Enligt hjälparbetare, som valt att vara anonyma av rädsla för repressalier, sköts de flesta av offren ihjäl på platsen. Flera personer uppges fortfarande vara saknade enligt AP. Ryska militären har tidigare anklagats för människorättsbrott och avrättningar i landet.

Rysslands militära närvaro i Afrika ska gå med vinst, eller i alla fall minst vara självfinansierande. Militären får därför ofta råvarutillgångar att utvinna i utbyte för sina tjänster. En fördel Ryssland har i sin råvaruverksamhet i Afrika är att de har straffrihet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kina har ökat sin produktion av naturgas enormt, men konsumtionen har ökat ännu mer

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

Sedan början av 00-talet har Kina konverterat de flesta hushåll i städerna till att använda naturgas istället för kol för matlagning och uppvärmning, en medveten politik för att minska luftföroreningarna i städerna.

För att tillgodose all extra konsumtion har Kina ökat den inhemska produktionen niofaldigt till 183 miljoner ton 2024 från 20 miljoner ton 2000.

Trots detta har produktionen inte vuxit tillräckligt snabbt för att möta all extra konsumtion och importen ökade kraftigt till 137 miljoner ton 2024 från noll 2006.

Kina var beroende av import för att täcka 43 procent av sin totala konsumtion 2024, en ökning från 30 procent 2014 och 11 procent 2010.

Nedan är en grafik gjord av John Kemp på JKempEnergy som visar hur kinas produktion av naturgas har ökat, men att konsumtionen har ökat ännu mer. Linjen visar nettoimporten.

Kinas produktion, konsumtion och import av naturgas
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina skärper kontrollen av sällsynta jordartsmetaller, vill stoppa olaglig export

Publicerat

den

Rare Earth Elements, REE

Kina meddelar att landet intensifierar insatserna mot olaglig export av sällsynta jordartsmetaller. Det kinesiska säkerhetsministeriet anklagar utländska underrättelsetjänster för att samarbeta med smugglare som försöker dölja materialens ursprung genom att felmärka eller gömma dem i exempelvis plastdockor och keramik.

Åtgärderna kommer bara veckor efter att USA och Kina kommit överens om att underlätta amerikansk import av dessa råvaror från Kina. Enligt rapporter används transitländer som Thailand och Mexiko för att undvika exportkontroller.

Kina är världens dominerande leverantör av sällsynta jordartsmetaller och har tidigare infört restriktioner som svar på höjda amerikanska tullar. I april infördes tillståndskrav vid export av sju sådana ämnen, vilket lett till leveransförseningar globalt.

Samtidigt signalerar Kina viss flexibilitet i godkännandeprocessen, som en del i pågående handelsförhandlingar med USA. En tillfällig paus i tullhöjningar gäller till 12 augusti, då ett nytt handelsavtal väntas diskuteras.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära