En nästan perfekt storm får elpriserna att sjunka

Entelios kommentar om elmarknaden vecka 50 2019

Entelios

Alla fundamentala faktorer som påverkar priserna i nedåtgående riktning var på plats, och det räckte för att både spotpriset och terminspriserna skulle lägga sig på en lägre nivå än förra veckan. De närmaste kontrakten är under press på grund av den förbättrade resursbalansen, mycket vindkraft och väderprognoser som pekar på milda temperaturer.

Vindrekordet i Norden förra veckan pressade spotpriset. Under helgen blev det extra press på spotpriset i Norden eftersom mycket vind även i Tyskland skapade ett stort utbudsöverskott. För de nordiska områden som ligger närmast Tyskland, var det stort press på spotpriset under söndagen och natten till måndagen. På Jylland gick priserna ner till -16 €/MWh under söndag natt och natten till måndagen. I Tyskland gick priserna ända ner till -50 €/MWh under söndagen.

På terminsmarknaden ser vi sjunkande priser på både kol- och gasmarknaden, något som har pressat ner det tyska terminpriset för nästa år till den lägsta nivån vi har sett sedan augusti 2018. Det enda som återstår för att kalla detta den ”perfekta stormen” är koldioxidpriset. Det håller sig fortfarande runt € 25, vilket är en liten ändring sedan förra veckan. Sammantaget har allt detta bidragit till att under senaste veckan sänka terminspriserna i Norden.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: – 4,0 TWh (+ 4,2 TWh)

Systempris: 38,39 €/MWh (- 3,55 €/MWh)

Terminspris YR-20: 35,75 €/MWh (- 1,14 €/MWh)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top