Följ oss

Nyheter

Elektrobränsleanläggningen FlagshipONE börjar byggas våren 2023

Publicerat

den

Illustration av FlagshipONE

Liquid Wind meddelade idag att Ørsted övertar fullt ägandeskap av FlagshipONE, den svenska elektrobränsleanläggningen som tidigare samägts av Liquid Wind och Ørsted. Anläggningen byggs i Örnsköldsviks kommun och kommer att bli Europas största anläggning för produktion av grönt elektrobränsle med ett slutligt investeringsbeslut.

Sjöfarten står idag för ungefär 3 % av de globala koldioxidutsläppen, när FlagshipONE tas i drift 2025 kommer anläggningen att producera runt 50 000 ton grönt e-bränsle per år. Ørsted har tagit slutligt investeringsbeslut och kommer börja bygga anläggningen våren 2023.

Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind, säger:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Vi är stolta över att ha nått ända hit tillsammans med Ørsted och Övik Energi. Att FlagshipONE kommer att bli den största elektrobränsleanläggningen i kommersiell skala i Europa är särskilt spännande eftersom vi bryter ny mark och förhoppningsvis inspirerar andra till att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten. Tillsammans med våra partners och investerare skall vi kraftigt öka produktionen av grönt elektrobränsle och minska världens beroende av fossila bränslen.”

Mads Nipper, vd för Ørsted, fortsätter:

”Nu mer än någonsin behöver världen nyskapande gröna energiprojekt för att minska klimatförändringarna, fasa ut fossila bränslen i stor skala för att elektrifiera olika sektorer, och säkra regionalt energioberoende. Ørsted är fast beslutna att leda den gröna omställningen i samhället, och det är precis vad vi gör genom att bygga projekt som FlagshipONE. E-metanol är den bästa lösningen som för närvarande finns tillgänglig för att fasa ut fossila bränslen från svåromställda sektorer som global sjöfart. Med detta första projekt i kommersiell skala kommer Ørsted att bryta ny mark när det gäller att realisera vår branschledande plan för utbyggnad av e-metanolprojekt.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Anders Nordstrøm, driftchef för Ørsteds vätgas- och Power-to-X-verksamheter, säger:

”Vi är stolta över att framgångsrikt ha utvecklat FlagshipONE tillsammans med Liquid Wind, och vi ser fram emot att börja bygga denna Power-to-X-anläggning i världsklass. Tillsammans med Liquid Wind har vi bevisat att storskalig produktion av grönt elektrobränsle är möjlig, och jag är övertygad om att FlagshipONE kommer att bli en milstolpe i den gröna omställningen av sjöfartssektorn.”

Sedan starten i maj 2017 har Liquid Wind etablerat strategiska partnerskap med Ørsted, Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy, Topsoe och Uniper.  I början av 2022 nådde Liquid Wind och Ørsted en överenskommelse där Ørsted förvärvade en ägarandel på 45 % i FlagshipONE. Med dagens tillkännagivande kan Liquid Wind meddela att Ørsted nu har tagit över allt ägande i projektet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Mowi är den mest köpvärda aktien bland norska laxodlare

Publicerat

den

Lax skärs upp

Handelsbankens analytiker Erik Cederberg pratar om de norska laxbolagen och jämför Mowi, SalMar och Bakkafrost. Den aktie han anser är mest köpvärd är Mowi, värderingen är alldeles för låg. Risken i Mowi är lägre då företagets verksamhet är geografiskt diversifierad med verksamhet i sju länder, vilket inte återspeglas i multiplarna.

Handelsbankens analytiker Erik Cederberg kommenterar norska laxbolag.
Fortsätt läsa

Nyheter

Världens historiska supercykler för koppar – det var bara början

Publicerat

den

En pulserande stad

The Oregon Group har sammanställt en grafik över hur mycket koppar jordens befolkning har använt sedan år 1900 och konsumtionen har dubblerats ungefär vart 25:e år. Det finns flera tydliga supercykler, men i det stora hela har det gått upp hela tiden. Efter att vi nyligen har avslutat den kinesiska supercykeln så går vi nu in i nästa, drivet av både den gröna omställningen, elektrifieringen och en ständigt växande hunger efter elektricitet.

Grafik över hur mycket koppar världen har använt sedan år 1900.
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset når över 30 USD per uns – det högsta på ett årtionde

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Spotpriset på silver har passerat upp över 30 USD per uns, vilket är den högsta nivån på ett helt årtionde.

Javier Blas kommenterar dock att det är långt under priset vid den berömda short squeezen som Hunt-bröderna orsakade 1979-80. Den händelsen fick priset att nå omkring 50 USD per uns. Om man dessutom inflationsjusterar priset i januari 1980 till idag så motsvarade det ett pris på över 200 USD per uns.

Graf över priset på silver i London, USD per uns
Priset på silver i London sedan 1970 i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära