Nyheter
Den största kakaoaffären på mer än ett decennium

Den största kakaoaffären på mer än ett decennium har gjorts på börsen i London och väcker minnen från när en hedgefondförvaltare känd som”Chocfinger” försökte ta över marknaden och ta en så kallad corner.
Två år av underskott har dramatiskt minskat lagren av den viktiga chokladingrediensen. Det mått av leveranser som gäller nu är som lägst som noterats på fyra decennier. Det gör handlare sårbara för en så kallad squeeze – när de inte kan hitta tillräckligt med råvaror för att leverera till köpare när kontrakten löper ut och de tvingas köpa tillbaka sina terminer.
Brådskan att undvika att behöva leverera bönor har skickat kakao för juli till en premie så hög som 240 brittiska pund per ton till nästa terminskontrakt. Senast en liknande handel skedde i London var 2010, när Anthony Ward, som förvaltade Armajaro Asset Management LLP:s CC+-fond tog en av de största leveranserna av kakao någonsin på Londonbörsen. Detta drag ledde senare till en kraftig uppgång i kakaopriserna.
De senaste affärerna har drivits på av snäv tillgång efter att produktionen under två på varandra följande år legat under efterfrågan, vilket ledde till att det globala förhållandet mellan lager och användning – ett mått på reserver i förhållande till konsumtion – fallit till 32,2 procent, den lägsta siffran sedan säsongen 1984-1985 , enligt data från den Londonbaserade International Cocoa Organization.
För att göra saken värre hade köparna inget annat val än att gå ut på marknaden. Många chokladtillverkare som fyllde på under pandemin av rädsla för försörjningsstörningar hade förbrukat sina reserver och försenat inköp i väntan på lägre priser. Deras strategi har slagit tillbaka.
”Köparna har legat efter med köpen”, säger konsulten Judy Ganes, VD för J. Ganes Consulting, som har följt marknaderna i mer än 30 år. ”När priserna steg och det fanns oro för ännu högre priser, kastade de in sig in på marknaden för att köpa mer.”
Chokladtillverkarna hade inte tillräckligt med förnödenheter och lät deras hedgar ta slut, tillade Ganes. Tidigare i år hade kommersiella aktörer den största netto-korta positionen någonsin, vilket innebar att de satsade på lägre priser, visade börsdata som sträckte sig minst ett decennium tillbaka.
Allt detta händer precis som ett vädermönster i El Niño riskerar att ytterligare störa den globala produktionen, och toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana har redan sålt en stor del av sin skörd för nästa säsong.
På den fysiska marknaden handlas kakaobönor från Elfenbenskusten och Ghana för nästa säsong till en premie på minst 40 brittiska pund, och ibland så mycket som 60 pund per ton till terminsmarknaden.
Den kostnaden kommer utöver en rejäl avgift på 400 dollar per ton som tillverkarna introducerade för några år sedan i syfte att öka jordbrukarnas inkomster, ett kartelliknande drag som har lett till att de kallats för kakao-OPEC.
Kakaoförråden i Europa är redan lägre än i USA, och en brand i ett lager hos Vollers Group i Amsterdam tidigare i år skadade vissa förnödenheter, säger företaget på sin hemsida.
En liknande press påverkade kakaomarknaden i New York för några år sedan, när Hershey tog det ovanliga steget att direkt köpa en stor mängd kakao genom ICE Futures US-börsen istället för att köpa bönor på den fysiska marknaden, vilket gjorde det möjligt för företaget att få tag på billigare förnödenheter.
Nyheter
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Guldpriset har fallit tillbaka något, även om marknaden fortfarande förväntar sig styrka i ädelmetallen. Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank, kommenterar det aktuella läget för guld.
Kongo har infört ett exportstopp av kobolt efter att priset rasat kraftigt. Samtidigt har Kina infört exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller av geopolitiska orsaker. Detta kommenteras av Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN med bas i Johannesburg.
Nyheter
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte

Guldglansen mattas inte för Agnico Eagle Mines, bolaget levererar ett starkt resultat – och VD Ammar Al-Joundi har ännu större planer på horisonten. Det blir tydligt i en intervju med BNN Bloomberg.
Med en kvartalsvinst på 1,6 miljarder dollar och en produktion som närmar sig 3,5 miljoner uns guld per år, visar Agnico Eagle att de menar allvar. Men det är framtidsvisionen som verkligen sticker ut.
– “Vi har siktet inställt på att göra både Detour Lake och Canadian Malartic till gruvor som producerar en miljon uns årligen,” säger Al-Joundi. “Om vi lyckas, kommer vi äga två av endast sex sådana gruvor i hela världen – och två av endast tre i västvärlden.”
Stora planer, stark balansräkning
Agnico Eagles expansion sker inte på bekostnad av försiktighet. Bolaget håller produktionsnivåerna stabila runt 3,4 miljoner uns de kommande tre åren, samtidigt som de investerar strategiskt i framtida tillväxt. Stora projekt förväntas slå igenom från 2030 och framåt – utan att behöva späda ut aktieägarvärdet.
– “Vi planerar inte att emittera nya aktier för den tillväxten,” betonar Al-Joundi. “Målet är tillväxt per aktie – inte bara totalvolym.”
Trots det blygsamma produktionslyftet kortsiktigt, sticker Agnico Eagles lönsamhet ut. Med en all-in-sustaining cost runt 1250 dollar per uns och ett guldpris som stigit med över 1000 dollar det senaste året, kan bolaget behålla nästan hela prisökningen som marginal.
– “När priset går upp tusen dollar och våra kostnader bara ökar med två, då får aktieägarna 998 dollar extra. Det är vårt jobb – att ge hävstång på guldpriset,” säger han.
Återköp och utdelning – aktieägarna i fokus
Agnico Eagle har redan återköpt aktier för cirka 120 miljoner dollar och planerar att öka takten. Totalt har 42 % av bolagets fria kassaflöde gått tillbaka till aktieägarna via återköp och utdelningar.
– “Vi genererar mer och mer kassaflöde vid dessa guldpriser, så vi kommer kunna göra ännu mer för våra ägare,” säger Al-Joundi.
Hänsyn till miljö och kultur i norr
Men Agnico Eagle är inte bara fokuserade på vinster. I Nunavut, där bolaget driver stora gruvor som Meadowbank, tar man hänsyn till den känsliga miljön och de lokala inuiternas livsstil.
– “Vi pausar driften när karibuerna närmar sig. Det är deras land, deras kultur, deras historia. Vi lyssnar på de lokala samhällena och följer deras regler,” förklarar VD:n.
Mot framtiden – med respekt, ansvar och ambition
Agnico Eagle Mines står med andra ord vid en gyllene korsväg – stabil nutid, expansiv framtid, och ett tydligt ansvar mot både aktieägare och lokalsamhällen.
Med en marknadsvärdering som närmar sig branschjättar som Newmont, har bolaget tagit sig upp bland världens mest värdefulla guldbolag – inte genom volymjakt, utan genom noggrann kapitalhantering och en strategisk syn på tillväxt.
Guldglansen har kanske mattats något de senaste dagarna på marknaden, men för Agnico Eagle lyser den starkare än någonsin.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
-
Nyheter4 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys4 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter3 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys3 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys3 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May
-
Analys4 veckor sedan
Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today