Nyheter
Den största kakaoaffären på mer än ett decennium
Den största kakaoaffären på mer än ett decennium har gjorts på börsen i London och väcker minnen från när en hedgefondförvaltare känd som”Chocfinger” försökte ta över marknaden och ta en så kallad corner.
Två år av underskott har dramatiskt minskat lagren av den viktiga chokladingrediensen. Det mått av leveranser som gäller nu är som lägst som noterats på fyra decennier. Det gör handlare sårbara för en så kallad squeeze – när de inte kan hitta tillräckligt med råvaror för att leverera till köpare när kontrakten löper ut och de tvingas köpa tillbaka sina terminer.
Brådskan att undvika att behöva leverera bönor har skickat kakao för juli till en premie så hög som 240 brittiska pund per ton till nästa terminskontrakt. Senast en liknande handel skedde i London var 2010, när Anthony Ward, som förvaltade Armajaro Asset Management LLP:s CC+-fond tog en av de största leveranserna av kakao någonsin på Londonbörsen. Detta drag ledde senare till en kraftig uppgång i kakaopriserna.
De senaste affärerna har drivits på av snäv tillgång efter att produktionen under två på varandra följande år legat under efterfrågan, vilket ledde till att det globala förhållandet mellan lager och användning – ett mått på reserver i förhållande till konsumtion – fallit till 32,2 procent, den lägsta siffran sedan säsongen 1984-1985 , enligt data från den Londonbaserade International Cocoa Organization.
För att göra saken värre hade köparna inget annat val än att gå ut på marknaden. Många chokladtillverkare som fyllde på under pandemin av rädsla för försörjningsstörningar hade förbrukat sina reserver och försenat inköp i väntan på lägre priser. Deras strategi har slagit tillbaka.
”Köparna har legat efter med köpen”, säger konsulten Judy Ganes, VD för J. Ganes Consulting, som har följt marknaderna i mer än 30 år. ”När priserna steg och det fanns oro för ännu högre priser, kastade de in sig in på marknaden för att köpa mer.”
Chokladtillverkarna hade inte tillräckligt med förnödenheter och lät deras hedgar ta slut, tillade Ganes. Tidigare i år hade kommersiella aktörer den största netto-korta positionen någonsin, vilket innebar att de satsade på lägre priser, visade börsdata som sträckte sig minst ett decennium tillbaka.
Allt detta händer precis som ett vädermönster i El Niño riskerar att ytterligare störa den globala produktionen, och toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana har redan sålt en stor del av sin skörd för nästa säsong.
På den fysiska marknaden handlas kakaobönor från Elfenbenskusten och Ghana för nästa säsong till en premie på minst 40 brittiska pund, och ibland så mycket som 60 pund per ton till terminsmarknaden.
Den kostnaden kommer utöver en rejäl avgift på 400 dollar per ton som tillverkarna introducerade för några år sedan i syfte att öka jordbrukarnas inkomster, ett kartelliknande drag som har lett till att de kallats för kakao-OPEC.
Kakaoförråden i Europa är redan lägre än i USA, och en brand i ett lager hos Vollers Group i Amsterdam tidigare i år skadade vissa förnödenheter, säger företaget på sin hemsida.
En liknande press påverkade kakaomarknaden i New York för några år sedan, när Hershey tog det ovanliga steget att direkt köpa en stor mängd kakao genom ICE Futures US-börsen istället för att köpa bönor på den fysiska marknaden, vilket gjorde det möjligt för företaget att få tag på billigare förnödenheter.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden