Följ oss

Nyheter

Den nordamerikanska spannmålsproduktionen står inför utmaningar

Publicerat

den

Vete växer

För första gången på nästan ett decennium brottas nordamerikanska bönder med utbredda växande utmaningar, enligt en ny rapport från BMO Economics som tittar närmare på jordbrukssektorn i Kanada och USA.

”I både Kanada och USA har exceptionellt varmt och torrt väder över prärierna begränsat skörden vilket minskar produktionen av stora produkter som vete och raps till de lägsta nivåerna på flera år”, säger Aaron Goertzen, seniorekonom med BMO Capital Markets. ”Men det finns en silverkant. Efter år med överutbud har förväntningar på en mindre skörd bidragit till att spannmålspriserna höjts kraftigt. Att efterfrågan stärkts har också hjälpt bönderna.”

Vete i närbild

Rapporten noterade att efterfrågan på mat inte bara höll sig bra genom den lågkonjunktur som är relaterad till COVID-19, den ökade kraftigt, och dagligvaruvolymerna har varit höga även när restaurangbranschen har öppnat igen.

”Stark efterfrågan, i kombination med mindre utbud, har gett ett stort lyft till för priserna på spannmål och boskap”, sa Goertzen. ”Det i sig är goda nyheter för lantbrukssektorn.”

Men rapporten påpekade också att även produktionskostnaderna stiger, med bönder över hela kontinenten som ställs inför högre priser för många av sina viktigaste insatsvaror, inklusive utrustning, gödselmedel, foder och energi.

”Med stigande kostnader är det lika viktigt som någonsin för jordbrukare att behålla ett oavbrutet fokus på effektivitet”, säger Goertzen. ”Lyckligtvis har både spannmåls- och djurproducenter en imponerande historik på den fronten. Sammantaget har den nordamerikanska veteproduktionen ökat med cirka 40 procent under det senaste halvseklet, även om arealen som ägnas åt grödan minskat med mer än 20 procent.”

Det har varit uppenbart i flera månader att skörden på den nordamerikanska prärien skulle vara mindre i år, men de senaste uppskattningarna är ögonöppnande.

”I USA kommer den totala veteavkastningen sannolikt att ligga cirka 12 procent under trenden i år – och den uppskattningen innehåller en anständig vinterveteskörd tidigare i år”, säger Goertzen. ”I Kanada, som huvudsakligen producerar vårvete, beräknas skörden ligga ungefär 33 procent under trenden i år. Torkan på prärien har också förstört avkastningen för kanadensisk raps, vanligtvis landets största intäktsgenererande gröda, som sannolikt kommer att ligga 37 procent under trenden i år. Amerikanska rapsskördar är också extremt svaga, även om grödan inte odlas intensivt söder om gränsen.”

Även om nordamerikanska majs- och sojabönor har hållit relativt bra i år, vilket återspeglar allmänt tillmötesgående förhållanden i USA:s Mellanvästern, blir kontinentala lager av alla större grödor extremt låga.”I hela Nordamerika som helhet beräknas inventeringar av vete, raps, majs och sojabönor att falla till nära tioårslägsta i förhållande till konsumtionen i slutet av det pågående regleringsåret”, säger Goertzen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära