Följ oss

Nyheter

Den nordamerikanska spannmålsproduktionen står inför utmaningar

Publicerat

den

Vete växer

För första gången på nästan ett decennium brottas nordamerikanska bönder med utbredda växande utmaningar, enligt en ny rapport från BMO Economics som tittar närmare på jordbrukssektorn i Kanada och USA.

”I både Kanada och USA har exceptionellt varmt och torrt väder över prärierna begränsat skörden vilket minskar produktionen av stora produkter som vete och raps till de lägsta nivåerna på flera år”, säger Aaron Goertzen, seniorekonom med BMO Capital Markets. ”Men det finns en silverkant. Efter år med överutbud har förväntningar på en mindre skörd bidragit till att spannmålspriserna höjts kraftigt. Att efterfrågan stärkts har också hjälpt bönderna.”

Vete i närbild

Rapporten noterade att efterfrågan på mat inte bara höll sig bra genom den lågkonjunktur som är relaterad till COVID-19, den ökade kraftigt, och dagligvaruvolymerna har varit höga även när restaurangbranschen har öppnat igen.

”Stark efterfrågan, i kombination med mindre utbud, har gett ett stort lyft till för priserna på spannmål och boskap”, sa Goertzen. ”Det i sig är goda nyheter för lantbrukssektorn.”

Men rapporten påpekade också att även produktionskostnaderna stiger, med bönder över hela kontinenten som ställs inför högre priser för många av sina viktigaste insatsvaror, inklusive utrustning, gödselmedel, foder och energi.

”Med stigande kostnader är det lika viktigt som någonsin för jordbrukare att behålla ett oavbrutet fokus på effektivitet”, säger Goertzen. ”Lyckligtvis har både spannmåls- och djurproducenter en imponerande historik på den fronten. Sammantaget har den nordamerikanska veteproduktionen ökat med cirka 40 procent under det senaste halvseklet, även om arealen som ägnas åt grödan minskat med mer än 20 procent.”

Det har varit uppenbart i flera månader att skörden på den nordamerikanska prärien skulle vara mindre i år, men de senaste uppskattningarna är ögonöppnande.

”I USA kommer den totala veteavkastningen sannolikt att ligga cirka 12 procent under trenden i år – och den uppskattningen innehåller en anständig vinterveteskörd tidigare i år”, säger Goertzen. ”I Kanada, som huvudsakligen producerar vårvete, beräknas skörden ligga ungefär 33 procent under trenden i år. Torkan på prärien har också förstört avkastningen för kanadensisk raps, vanligtvis landets största intäktsgenererande gröda, som sannolikt kommer att ligga 37 procent under trenden i år. Amerikanska rapsskördar är också extremt svaga, även om grödan inte odlas intensivt söder om gränsen.”

Även om nordamerikanska majs- och sojabönor har hållit relativt bra i år, vilket återspeglar allmänt tillmötesgående förhållanden i USA:s Mellanvästern, blir kontinentala lager av alla större grödor extremt låga.”I hela Nordamerika som helhet beräknas inventeringar av vete, raps, majs och sojabönor att falla till nära tioårslägsta i förhållande till konsumtionen i slutet av det pågående regleringsåret”, säger Goertzen.

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära