Connect with us

Nyheter

Den nordamerikanska spannmålsproduktionen står inför utmaningar

Published

on

Vete växer

För första gången på nästan ett decennium brottas nordamerikanska bönder med utbredda växande utmaningar, enligt en ny rapport från BMO Economics som tittar närmare på jordbrukssektorn i Kanada och USA.

”I både Kanada och USA har exceptionellt varmt och torrt väder över prärierna begränsat skörden vilket minskar produktionen av stora produkter som vete och raps till de lägsta nivåerna på flera år”, säger Aaron Goertzen, seniorekonom med BMO Capital Markets. ”Men det finns en silverkant. Efter år med överutbud har förväntningar på en mindre skörd bidragit till att spannmålspriserna höjts kraftigt. Att efterfrågan stärkts har också hjälpt bönderna.”

Vete i närbild

Rapporten noterade att efterfrågan på mat inte bara höll sig bra genom den lågkonjunktur som är relaterad till COVID-19, den ökade kraftigt, och dagligvaruvolymerna har varit höga även när restaurangbranschen har öppnat igen.

”Stark efterfrågan, i kombination med mindre utbud, har gett ett stort lyft till för priserna på spannmål och boskap”, sa Goertzen. ”Det i sig är goda nyheter för lantbrukssektorn.”

Men rapporten påpekade också att även produktionskostnaderna stiger, med bönder över hela kontinenten som ställs inför högre priser för många av sina viktigaste insatsvaror, inklusive utrustning, gödselmedel, foder och energi.

”Med stigande kostnader är det lika viktigt som någonsin för jordbrukare att behålla ett oavbrutet fokus på effektivitet”, säger Goertzen. ”Lyckligtvis har både spannmåls- och djurproducenter en imponerande historik på den fronten. Sammantaget har den nordamerikanska veteproduktionen ökat med cirka 40 procent under det senaste halvseklet, även om arealen som ägnas åt grödan minskat med mer än 20 procent.”

Det har varit uppenbart i flera månader att skörden på den nordamerikanska prärien skulle vara mindre i år, men de senaste uppskattningarna är ögonöppnande.

”I USA kommer den totala veteavkastningen sannolikt att ligga cirka 12 procent under trenden i år – och den uppskattningen innehåller en anständig vinterveteskörd tidigare i år”, säger Goertzen. ”I Kanada, som huvudsakligen producerar vårvete, beräknas skörden ligga ungefär 33 procent under trenden i år. Torkan på prärien har också förstört avkastningen för kanadensisk raps, vanligtvis landets största intäktsgenererande gröda, som sannolikt kommer att ligga 37 procent under trenden i år. Amerikanska rapsskördar är också extremt svaga, även om grödan inte odlas intensivt söder om gränsen.”

Även om nordamerikanska majs- och sojabönor har hållit relativt bra i år, vilket återspeglar allmänt tillmötesgående förhållanden i USA:s Mellanvästern, blir kontinentala lager av alla större grödor extremt låga.”I hela Nordamerika som helhet beräknas inventeringar av vete, raps, majs och sojabönor att falla till nära tioårslägsta i förhållande till konsumtionen i slutet av det pågående regleringsåret”, säger Goertzen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *