Connect with us

Nyheter

Den första börshandlade guldprodukten utan avgifter

Published

on

Massor av guldmynt
1 kilo guld, tacka från Royal Mind

Priskriget på ädelmetallmarknaden går vidare. Den brittiska investmentbanken Barclays lanserar den första börshandlade guldprodukten utan avgifter. Denna ETN börjar handlas i New York under tisdagen.

Barclays aggressiva drag kommer att tvinga konkurrenterna, inklusive BlackRock och State Street, att svara med avgiftssänkningar i en tid då efterfrågan på guld från investerare närmar sig en toppnivå.

Barclays iPath Gold Exchange Note ETN och Barclays iPath Silver Exchange ETN kommer att handlas under kortnamnen GBUG respektive SBUG. Dessa produkter är strukturerade som icke säkerställda skuldförpliktelser utfärdade av den brittiska börsnoterade banken. Båda ETNerna kommer att använda derivat för att matcha den totala avkastningen som från tre-månaders guldterminer respektive silverterminer. De flesta befintliga konkurrerande produkter följer spotpriset och har fysiska innehav av guld och silver som förvaras i säkra bankvalv.

Den första produkten utan avgifter

Detta är de första produkterna utan avgift som följer guld- och silvermarknaden. Barclays kommer att sträva efter att tjäna pengar genom att investera kapitalet från investerare i strategier som ger högre avkastning än guld och silver, tillgångar som inte ger en inkomstström, till skillnad från aktier och obligationer.

Priset på guld har ökat med 17 procent i år eftersom rädsla för att handelskriget mellan USA och Kina skulle kunna dra ned den globala ekonomin i en lågkonjunktur.

Investerare har investerat drygt 14 miljarder dollar i år i gulduppbackade ETFer och liknande produkter. I slutet av augusti uppgick det totala värdet på dessa tillgångar till 134 miljarder. Guldet i dessa börshandlade fonder har ökat med 292 ton i år till 2 733 ton, bara 2 procent under toppen på 2 791 ton som nåddes i slutet av 2012, enligt World Gold Council.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *