Fortsatt stora inflöden till guldfonderna

Guldtacka - Fine gold 999.9

Många investerare tror att lågkonjunkturen närmar sig och försöker minska sin riskprofil. Som en direkt effekt av detta ser vi fortsatt stora inflöden till guldfonderna. Det är framförallt de fonder som investerar i fysiskt guld som sett de största inflödena.

Världens största guldfond är SPDR Gold Trust (GLD), som har 44,7 miljarder dollar under förvaltning. I år har denna börshandlade fond sett inflöden på 6,4 miljarder dollar. Den näst största ETFen är iShares Gold Trust (IAU) med en förvaltad volym om 16 miljarder dollar. IAU har haft nettoinflöden om 3,0 miljarder dollar i år.

Kapitalet når även de mindre fonderna. SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM) såg häromveckan hur den förvaltade volymen kom att överstiga en miljard dollar, bara 15 månader efter det att denna ETF lanserades.

Dagliga fondflöden för GLDM

Dagliga fondflöden för GLDM
Källa: ETF.com; per den 3 oktober 2019

Guld per andel

Med en förvaltningsomkostnad på 0,18 % är GLDM billig, men det är inte den billigaste guldfonden på marknaden. Denna är för närvarande Aberdeen Standard Physical Swiss Gold Shares ETF (SGOL) som har en förvaltningsomkostnad på 0,17 procent. Det är en bråkdel billigare än GraniteShares Gold Trust (BAR).

Men förvaltningskostnaden är inte orsaken till varför investerare köper GLDM. I stort sett köper de denna fond som ett alternativ till GLD. Dessa två fonder kommer från samma sponsor (World Gold Council) och fungerar väsentligen som kloner av varandra, med en stor skillnad. Varje andel av GLD representerar 1/10 av en troy ounce guld medan varje andel av GLDM representerar 1/100 av en troy ounce (samma som gäller för IAU).

Mindre guld per andel gynnar privatpersoner

En mindre del guld per fondandel ger inte stora fördelar för institutionella investerare, som inte har något emot att köpa in stora partier. Men det kan vara avgörande för privatpersoner, som ofta behöver flexibiliteten för att placera. Ett mindre mängd guld per fondandel minskar ETFes styckpris, vilket gör det lättare för investerare med mindre kapital att investera. De kan då allokera en del av sitt kapital till guld.

Det är samma faktum som har gjort IAU till en så stark konkurrent till GLD. Med en 1:100 guld per andel har IAU lyckats samla 16 miljarder dollar i investeringstillgångar, och till och med nu upplever den fortfarande ett starkt inflöde. Att GLDM och IAU båda har sett starka inflöden i år visar att det finns utrymme på marknaden för ytterligare guldfonder.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top