Connect with us

Nyheter

Fortsatt stora inflöden till guldfonderna

Published

on

Guld
Guldtacka - Fine gold 999.9

Många investerare tror att lågkonjunkturen närmar sig och försöker minska sin riskprofil. Som en direkt effekt av detta ser vi fortsatt stora inflöden till guldfonderna. Det är framförallt de fonder som investerar i fysiskt guld som sett de största inflödena.

Världens största guldfond är SPDR Gold Trust (GLD), som har 44,7 miljarder dollar under förvaltning. I år har denna börshandlade fond sett inflöden på 6,4 miljarder dollar. Den näst största ETFen är iShares Gold Trust (IAU) med en förvaltad volym om 16 miljarder dollar. IAU har haft nettoinflöden om 3,0 miljarder dollar i år.

Kapitalet når även de mindre fonderna. SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM) såg häromveckan hur den förvaltade volymen kom att överstiga en miljard dollar, bara 15 månader efter det att denna ETF lanserades.

Dagliga fondflöden för GLDM

Dagliga fondflöden för GLDM
Källa: ETF.com; per den 3 oktober 2019

Guld per andel

Med en förvaltningsomkostnad på 0,18 % är GLDM billig, men det är inte den billigaste guldfonden på marknaden. Denna är för närvarande Aberdeen Standard Physical Swiss Gold Shares ETF (SGOL) som har en förvaltningsomkostnad på 0,17 procent. Det är en bråkdel billigare än GraniteShares Gold Trust (BAR).

Men förvaltningskostnaden är inte orsaken till varför investerare köper GLDM. I stort sett köper de denna fond som ett alternativ till GLD. Dessa två fonder kommer från samma sponsor (World Gold Council) och fungerar väsentligen som kloner av varandra, med en stor skillnad. Varje andel av GLD representerar 1/10 av en troy ounce guld medan varje andel av GLDM representerar 1/100 av en troy ounce (samma som gäller för IAU).

Mindre guld per andel gynnar privatpersoner

En mindre del guld per fondandel ger inte stora fördelar för institutionella investerare, som inte har något emot att köpa in stora partier. Men det kan vara avgörande för privatpersoner, som ofta behöver flexibiliteten för att placera. Ett mindre mängd guld per fondandel minskar ETFes styckpris, vilket gör det lättare för investerare med mindre kapital att investera. De kan då allokera en del av sitt kapital till guld.

Det är samma faktum som har gjort IAU till en så stark konkurrent till GLD. Med en 1:100 guld per andel har IAU lyckats samla 16 miljarder dollar i investeringstillgångar, och till och med nu upplever den fortfarande ett starkt inflöde. Att GLDM och IAU båda har sett starka inflöden i år visar att det finns utrymme på marknaden för ytterligare guldfonder.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset är som aprilvädret – osäkert

Published

on

Det milda vädret under februari vände och mars blev betydligt kyligare än normalt. Elpriserna har dock inte rusat, tvärtom har det varit en fallande pristrend under årets första kvartal. Främsta orsakerna är välfyllda gaslager i Europa, fortsatt lägre elkonsumtion och förväntningar på mer kärnkraft nu när Ringhals 4 återstartas.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och ex moms) ser ut att landa på cirka 81 öre/kWh i elområde 3 för mars. Att jämföras med i fjol då priset var 130,33 öre/kWh.

– Energisituationen i Europa ser betydligt ljusare ut idag än för bara några månader sedan. Detta i kombination med i överlag sett mildare väder och hushållens aktiva elsparande har lett till en stabilisering av elpriset. Dock ser vi att elsparandet klingat av något och är något lägre än förra månaden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden och fortsätter:

– Även de fasta elprisavtalen har sjunkit och ligger nu på samma nivåer som motsvarande tid i fjol. Men det rörliga elpriset kan fortfarande svänga både uppåt och nedåt eftersom priset i hög grad påverkas av vädret och omvärldshändelser.

Med anledning av kylan i slutet av mars, som enligt prognoserna ser ut att fortsätta en bit in över påsk, kommer vårfloden förmodligen bli försenad. Prognoserna pekar på att vårfloden blir mer intensiv i maj vilket kommer att pressa elpriset nedåt.

– Att vårfloden försenas innebär ett större beroende av vindkraft och andra energikällor i april, säger Jonas Stenbeck.

Ringhals 4 väntas vara driftsatt fredagen den 31 mars och då har den nordiska kärnkraften 100 procents tillgänglighet efter 80 timmar. I mitten av april kopplas både Oskarshamn 3 och Olkiluoto 2 bort från elnätet för den årliga revisionen och kärnkraften kommer att ha 80 procents tillgänglighet.

Medelspotpris på el i mars 2022 och 2023
Continue Reading

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Populära