Följ oss

Nyheter

Den första börshandlade guldprodukten utan avgifter

Publicerat

den

Massor av guldmynt
1 kilo guld, tacka från Royal Mind

Priskriget på ädelmetallmarknaden går vidare. Den brittiska investmentbanken Barclays lanserar den första börshandlade guldprodukten utan avgifter. Denna ETN börjar handlas i New York under tisdagen.

Barclays aggressiva drag kommer att tvinga konkurrenterna, inklusive BlackRock och State Street, att svara med avgiftssänkningar i en tid då efterfrågan på guld från investerare närmar sig en toppnivå.

Barclays iPath Gold Exchange Note ETN och Barclays iPath Silver Exchange ETN kommer att handlas under kortnamnen GBUG respektive SBUG. Dessa produkter är strukturerade som icke säkerställda skuldförpliktelser utfärdade av den brittiska börsnoterade banken. Båda ETNerna kommer att använda derivat för att matcha den totala avkastningen som från tre-månaders guldterminer respektive silverterminer. De flesta befintliga konkurrerande produkter följer spotpriset och har fysiska innehav av guld och silver som förvaras i säkra bankvalv.

Den första produkten utan avgifter

Detta är de första produkterna utan avgift som följer guld- och silvermarknaden. Barclays kommer att sträva efter att tjäna pengar genom att investera kapitalet från investerare i strategier som ger högre avkastning än guld och silver, tillgångar som inte ger en inkomstström, till skillnad från aktier och obligationer.

Priset på guld har ökat med 17 procent i år eftersom rädsla för att handelskriget mellan USA och Kina skulle kunna dra ned den globala ekonomin i en lågkonjunktur.

Investerare har investerat drygt 14 miljarder dollar i år i gulduppbackade ETFer och liknande produkter. I slutet av augusti uppgick det totala värdet på dessa tillgångar till 134 miljarder. Guldet i dessa börshandlade fonder har ökat med 292 ton i år till 2 733 ton, bara 2 procent under toppen på 2 791 ton som nåddes i slutet av 2012, enligt World Gold Council.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära