Följ oss

Nyheter

Den elektroniska oljehandeln ökar i omfattning

Publicerat

den

Finansiella priser i tabeller

Det är väl dokumenterat att USA förväntas bli världens största oljeproducent år 2020. Denna omständighet och de ökade utflödena från lagringsnavet i Cushing, Oklahoma har bidragit till att West Texas Intermediate (WTI) i det närmaste återtagit sin position som det globala riktmärket för råolja. WTI handlades inom ett spann på en dollar i förhållande till Nordsjöoljan Brent under sommaren, och många bedömer att WTI inom kort kommer att handlas med ett premium i förhållande till Brent i en snar framtid.

Den ökade styrkan hos WTI har lett till att allt fler marknadsaktörer väljer WTI framför andra börshandlade råoljor. Vi har sett hur handelsflödena gått från Brent till WTI i takt med att oljan flödat ut från Cushing samtidigt som spreaden mellan WTI och Brent, som tidigare under året nådde toppnivån 23 USD, i det närmaste har upphört. Hur marknaden nu valt att favorisera WTI kan även ses i terminskurvan det kommande året där spreaden nu befinner sig i en kraftig backwardation. I februari 2013 var relationen på denna spread 0,82 medan vi nu ser hur kurvan visar en backwardation om 11,38 USD per fat under de kommande månaderna. Med andra ord, ju närmare ett terminskontrakt på WTI kommer förfall desto värdefullare blir det.

Frontmånad olja, WTI / Brent spread

Ökad oljeproduktion är bara en av förklaringarna till det ökade intresset för WTI. Den ökade takten på den elektroniska handeln kan vara ännu en bidragande orsak.

Elektroniseringen av marknaderna har gjort att varje enskilt tillgångsslag funnit sin väg till terminsmarknaden. Vissa marknader – som räntor och aktier – har traditionellt haft lättare att locka marknadsaktörerna till att handla med optioner. Med de förbättringar i handelsplattformarna som gjorts tillgänglig för marknadsaktörerna så väljer allt fler att handla råolja elektroniskt. Under augusti 2013 stod den elektroniska handeln i WTI hos CME, som driver fem olika råvarubörser i USA, för mer än 50 procent av den aggregerade handeln. Det var den första gången detta skedde, och så sent som 2012 var det knappt var tredje optionskontrakt på WTI som handlades elektroniskt.

Genomsnittlig handelsvolym i olja

Den ökade elektroniska handeln i WTI-kontrakt kan hänföras till ett par faktorer. Flera av de affärer som tidigare genomfördes på börsernas handelsgolv har nu flyttat till skärmarna. En av anledningarna till detta är den ökade aktiviteten i Request for Quotes (RFQ), den mekanism som gör att marknadsaktörerna kan utföra avslut i spreadar på Globex, CME Groups elektroniska handelsplattform. RFQ står nu för 13 procent av optionsavsluten i WTI på Globex.

Genom en ökad flexibilitet när det gäller att genomföra mer komplexa affärer elektroniskt minskar transaktionskostnaderna som marknadsaktörerna tidigare betalat. Därmed har likviditeten för de optioner som finns på WTI ökat, och ett antal ytterligare aktörer som tidigare mest arbetat med aktie- och räntehandel har tillkommit då dessa har en hög kompetens inom segmentet optionshandel.

Vad vi såg i augusti, och vad vi kommer att fortsätta att se, är ett äktenskap mellan ett antal infrastrukturförändringar som har gjort WTI till ett mer värdefullt kontrakt, och en ökning av handelsstrategier som drar nytta av fördelarna med elektroniska marknader.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära