Nyheter
Den brasilianska realen och oljan styr sockerpriset
Det socker världen handlar på termin handlas på ICE, Intercontinental Exchange, och kan uppvisa betydande prisvolatilitet. Sedan början av 1970-talet har sockerpriset handlats så lågt som 2,29 cent och så högt som 66 cent per pound.
Socker är en ingrediens i många av de livsmedel som konsumeras av människor världen över varje dag. Ett sockerrus är inte den enda gnistan av energi som den mjuka råvaran ger. I Brasilien, världens ledande tillverkare av sockerrör, är den söta varan den primära ingrediensen i etanol, det biobränsle som driver bilar i det sydamerikanska landet. Bortsett från sockerrör, som växer i tropiska klimat, är sockerbetor en annan källa till socker från många länder världen över.
I många länder subventionerar regeringar sockerproduktion eftersom det är en bas i många livsmedel. Men de köper också socker från den fria marknaden för att tillgodose den ständigt växande efterfrågan som är en funktion av befolkningstillväxten. Det fria marknadspriset på socker är känsligt för oljepriset på grund av dess betydelse i etanol. Eftersom en betydande mängd socker kommer från Brasilien, och terminer använder US-dollar som riktmärke för prissättning, är den söta varan också känslig för valutaförhållandet mellan den brasilianska realen och den amerikanska dollarn.
Socker i korrektion
Efter att ha nått ett topp av 13,28 cent per pund den 14 augusti föll sockerterminskontraktet för oktober på Intercontinental Exchange till en botten om 11,73 cent den 14 september. Korrigeringen skapade en högre botten.
Realens betydelse för sockerpriset
Eftersom Brasilien är den ledande sockerrörsproducenten, är lokala produktionskostnader som arbetskraft i lokal valuta. Samtidigt är prissättningsmekanismen för sockerterminer den amerikanska dollarn. Därför kan sockerpriset vara mycket känsligt för växelkursen mellan dollarn och den brasilianska realen.
Ungefär samtidigt som sockret nådde en botten i slutet av april och början av maj sjönk växelkursen mellan dollarn och realen till ett lågt värde på 0,1673 dollar. Valutaförhållandet visar samma hausseartade mönster som sockerterminsmarknaden under de senaste månaderna. Den försvagade dollarn har varit en hausseartad faktor för sockerpriset. När det gäller produktionskostnader har ökande arbetskraftskostnader och andra lokala kostnader pressat upp priset på den söta varan.
Oljeprisets betydelse för sockerpriset
Eftersom socker är den primära ingrediensen i etanol i Brasilien är priset på jordbruksvaran också känsligt för priserna på bensin och råolja. Faktum är att det är ett ganska starkt prissamband mellan dessa råvaror.
Under 2008-2011 fyrdubblades sockerpriset nästan
Det finns betydande paralleller mellan marknaderna 2008 och 2020. Den globala finanskrisen fick centralbanker och regeringar att injicera en enorm likviditet och stimulans i systemet. Från juni till september 2008 lånade den amerikanska statskassan 530 miljarder dollar för att finansiera sina stimulanser. Den globala pandemin år 2020 har redan fått statskassan att låna 3 biljoner dollar i maj, och mer upplåning är troligtvis på horisonten.
Den stora och oöverträffade stimulansen är negativ för värdet på alla fiatvalutor eftersom det ökar penningmängden och urholkar köpkraften. Prislappen kommer sannolikt att öka inflationstrycket de kommande månaderna och åren.
I augusti sa den amerikanska centralbanken till marknaderna att de är beredda att tolerera inflation över målräntan på två procent. Den nuvarande miljön är exceptionellt positiv för alla råvarupriser. Vi har redan sett guld stiga till en ny rekordnivå, silver mer än dubblas i pris och koppar stiga från 2,0595 USD till över 3 USD per pund under de senaste månaderna. Råolja har flyttat från ett negativt pris till 40 dollar per fat. En mängd andra råvarupriser har stigit högre och socker är inget undantag.
Om perioden från 2008 till 2011 är en modell för 2020 och de kommande åren skulle vi kunna ha ett betydande rally på sockermarknaden.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden