Följ oss

Nyheter

Den brasilianska realen och oljan styr sockerpriset

Publicerat

den

Socker och en tesked

Det socker världen handlar på termin handlas på ICE, Intercontinental Exchange, och kan uppvisa betydande prisvolatilitet. Sedan början av 1970-talet har sockerpriset handlats så lågt som 2,29 cent och så högt som 66 cent per pound.

Socker är en ingrediens i många av de livsmedel som konsumeras av människor världen över varje dag. Ett sockerrus är inte den enda gnistan av energi som den mjuka råvaran ger. I Brasilien, världens ledande tillverkare av sockerrör, är den söta varan den primära ingrediensen i etanol, det biobränsle som driver bilar i det sydamerikanska landet. Bortsett från sockerrör, som växer i tropiska klimat, är sockerbetor en annan källa till socker från många länder världen över.

Socker och en tesked

I många länder subventionerar regeringar sockerproduktion eftersom det är en bas i många livsmedel. Men de köper också socker från den fria marknaden för att tillgodose den ständigt växande efterfrågan som är en funktion av befolkningstillväxten. Det fria marknadspriset på socker är känsligt för oljepriset på grund av dess betydelse i etanol. Eftersom en betydande mängd socker kommer från Brasilien, och terminer använder US-dollar som riktmärke för prissättning, är den söta varan också känslig för valutaförhållandet mellan den brasilianska realen och den amerikanska dollarn.

Socker i korrektion

Efter att ha nått ett topp av 13,28 cent per pund den 14 augusti föll sockerterminskontraktet för oktober på Intercontinental Exchange till en botten om 11,73 cent den 14 september. Korrigeringen skapade en högre botten.

Realens betydelse för sockerpriset

Eftersom Brasilien är den ledande sockerrörsproducenten, är lokala produktionskostnader som arbetskraft i lokal valuta. Samtidigt är prissättningsmekanismen för sockerterminer den amerikanska dollarn. Därför kan sockerpriset vara mycket känsligt för växelkursen mellan dollarn och den brasilianska realen.

Ungefär samtidigt som sockret nådde en botten i slutet av april och början av maj sjönk växelkursen mellan dollarn och realen till ett lågt värde på 0,1673 dollar. Valutaförhållandet visar samma hausseartade mönster som sockerterminsmarknaden under de senaste månaderna. Den försvagade dollarn har varit en hausseartad faktor för sockerpriset. När det gäller produktionskostnader har ökande arbetskraftskostnader och andra lokala kostnader pressat upp priset på den söta varan.

Oljeprisets betydelse för sockerpriset

Eftersom socker är den primära ingrediensen i etanol i Brasilien är priset på jordbruksvaran också känsligt för priserna på bensin och råolja. Faktum är att det är ett ganska starkt prissamband mellan dessa råvaror.

Under 2008-2011 fyrdubblades sockerpriset nästan

Det finns betydande paralleller mellan marknaderna 2008 och 2020. Den globala finanskrisen fick centralbanker och regeringar att injicera en enorm likviditet och stimulans i systemet. Från juni till september 2008 lånade den amerikanska statskassan 530 miljarder dollar för att finansiera sina stimulanser. Den globala pandemin år 2020 har redan fått statskassan att låna 3 biljoner dollar i maj, och mer upplåning är troligtvis på horisonten.

Den stora och oöverträffade stimulansen är negativ för värdet på alla fiatvalutor eftersom det ökar penningmängden och urholkar köpkraften. Prislappen kommer sannolikt att öka inflationstrycket de kommande månaderna och åren.

I augusti sa den amerikanska centralbanken till marknaderna att de är beredda att tolerera inflation över målräntan på två procent. Den nuvarande miljön är exceptionellt positiv för alla råvarupriser. Vi har redan sett guld stiga till en ny rekordnivå, silver mer än dubblas i pris och koppar stiga från 2,0595 USD till över 3 USD per pund under de senaste månaderna. Råolja har flyttat från ett negativt pris till 40 dollar per fat. En mängd andra råvarupriser har stigit högre och socker är inget undantag.

Om perioden från 2008 till 2011 är en modell för 2020 och de kommande åren skulle vi kunna ha ett betydande rally på sockermarknaden.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära