Följ oss

Nyheter

Dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld

Publicerat

den

Guldtacka och pengar

Fysiskt guld kan lagras hos COMEXDet är inte någon överdrift att säga att den räntehöjning i USA som alla väntar på är dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld. Det är emellertid inte bara en eventuell räntehöjning från FED som fungerar som en våt filt över guldpriset, som under november föll med mer än åtta (8) procent. En del kan förklaras av en starkare dollar, men inte hela kursfallet.

Den amerikanska dollarn stärks på spekulationer om att Federal Reserve kommer att börja strama åt sin penningpolitik i december efter de överraskande starka siffrorna som presenterades i arbetsmarknadsrapporten för oktober månad. De flesta råvaror handlas i just dollar och en stark dollar pressar priserna på råvarumarknaden. Små styrketecken har kunnat ses i ädelmetaller nyligen, men trots detta befinner sig guldpriset i en långsiktig nedåtgående trend. Många placerare har valt att stå utanför guldmarknaden för att se hur priset kommer att utvecklas. Nu kommer flera bevis på att efterfrågan på guld kommer att fortsätta vara lågt på kort sikt.

De indiska guldköpen de lägsta på åtta år

De indiska guldköpen, som brukar styra hur guldpriset utvecklas under årets sista kvartal, kommer sannolikt att falla till den lägsta nivån på åtta år, eftersom en långvarig torka lett till en minskad investeringsvilja.

Både guldterminerna och de fysiskt uppbackade börshandlade fonder som investerar i guld har varit under ett stort tryck under 2015 efter spekulationer om att Federal Reserve förbereder sig för att höja räntan, vilket har drivit dollarn högre. Högre räntor skulle minska guldets attraktionskraft eftersom ädelmetaller inte ger ränta på ett sätt som räntebärande tillgångar gör.

Indien importerade nästan 900 ton guld

Enligt World Gold Council importerade Indien 891,5 ton guld förra året medan efterfrågan låg på 811,1 ton. WGC anser att konsumtionen kommer att öka till mellan 900 ton och 1000 ton i år. Det finns emellertid andra som har åsikter som inte är lika positiva.

All India Gems & Jewellery Trade Federation bedömer att det sista kvartalets efterfrågan kommer att falla till mellan 150 och 170 ton, ned från 201,6 ton föregående år, och betydligt under det femåriga genomsnittet på 231 ton. Det fjärde kvartalet är normalt den tid på året då efterfrågan på guld i Indien ökar som mest på grund av högtider såsom Dhanteras och Diwali.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära