Nyheter

Dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld

Published

on

Det är inte någon överdrift att säga att den räntehöjning i USA som alla väntar på är dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld. Det är emellertid inte bara en eventuell räntehöjning från FED som fungerar som en våt filt över guldpriset, som under november föll med mer än åtta (8) procent. En del kan förklaras av en starkare dollar, men inte hela kursfallet.

Den amerikanska dollarn stärks på spekulationer om att Federal Reserve kommer att börja strama åt sin penningpolitik i december efter de överraskande starka siffrorna som presenterades i arbetsmarknadsrapporten för oktober månad. De flesta råvaror handlas i just dollar och en stark dollar pressar priserna på råvarumarknaden. Små styrketecken har kunnat ses i ädelmetaller nyligen, men trots detta befinner sig guldpriset i en långsiktig nedåtgående trend. Många placerare har valt att stå utanför guldmarknaden för att se hur priset kommer att utvecklas. Nu kommer flera bevis på att efterfrågan på guld kommer att fortsätta vara lågt på kort sikt.

De indiska guldköpen de lägsta på åtta år

De indiska guldköpen, som brukar styra hur guldpriset utvecklas under årets sista kvartal, kommer sannolikt att falla till den lägsta nivån på åtta år, eftersom en långvarig torka lett till en minskad investeringsvilja.

Både guldterminerna och de fysiskt uppbackade börshandlade fonder som investerar i guld har varit under ett stort tryck under 2015 efter spekulationer om att Federal Reserve förbereder sig för att höja räntan, vilket har drivit dollarn högre. Högre räntor skulle minska guldets attraktionskraft eftersom ädelmetaller inte ger ränta på ett sätt som räntebärande tillgångar gör.

Indien importerade nästan 900 ton guld

Enligt World Gold Council importerade Indien 891,5 ton guld förra året medan efterfrågan låg på 811,1 ton. WGC anser att konsumtionen kommer att öka till mellan 900 ton och 1000 ton i år. Det finns emellertid andra som har åsikter som inte är lika positiva.

All India Gems & Jewellery Trade Federation bedömer att det sista kvartalets efterfrågan kommer att falla till mellan 150 och 170 ton, ned från 201,6 ton föregående år, och betydligt under det femåriga genomsnittet på 231 ton. Det fjärde kvartalet är normalt den tid på året då efterfrågan på guld i Indien ökar som mest på grund av högtider såsom Dhanteras och Diwali.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version