Följ oss

Nyheter

Community Nuclear Power ska bygga fyra SMR-reaktorer från Westinghouse i England

Publicerat

den

SMR-reaktorn Westinghouse AP300

Westinghouse meddelade igår att man har tecknat ett avtal med Community Nuclear Power (CNP) som gör det möjligt att driftsätta Storbritanniens första privatfinansierade flotta av små modulära kärnkraftsreaktorer, med reaktormodellen Westinghouse AP300 SMR. Kommersiell drift förväntas i början av 2030-talet.

Enligt avtalet ska fyra AP300 SMR byggas i North Teesside-regionen i nordöstra England. Regionen genomgår en betydande industriell och ekonomisk utveckling, vilket driver en ökad efterfrågan på koldioxidfri och tillförlitlig elektricitet. CNP arbetar också med strategiska partners, inklusive Jacobs och Interpath Advisory, för att utveckla en fullt licensierad plats för projektet, med ett måldatum på 2027. Projektet finansieras med privata medel.

Projektet är i enlighet med den brittiska regeringens nyligen publicerade konsultation om alternativa vägar till marknaden för nya kärnkraftsprojekt och kompletterar och stödjer Westinghouse deltagande i Great British Nuclears (GBN) urvalsprocess för SMR-teknik.

”Det här projektet sammanför Westinghouse beprövade teknik och mogna leverantörskedja med vår djupa expertis inom kärnkraftsprogram, i en region som håller på att omvandla sitt industrilandskap. Vi är mycket glada över att arbeta med Westinghouse för att stödja den privata utbyggnaden i norra Teesside”, säger Paul Foster, Community Nuclear Powers VD.

”Vi vill tacka Community Nuclear Power för denna fantastiska möjlighet att leverera vår avancerade och beprövade AP300 SMR-teknik till den brittiska marknaden”, säger David Durham, Westinghouse President, Energy Systems. ”Vår AP300 SMR är idealisk inte bara för att stödja elproduktion för elnätet, utan också för industrianläggningar för att generera ren och säker energi och förmågan att producera vätgas, e-bränslen, avsaltning och fjärrvärme.”

Westinghouse lanserade sin SMR-reaktor AP300 i maj 2023

I maj 2023 lanserade Westinghouse sin SMR-reaktor AP300, vilket Westinghouse säger är den enda SMR som baseras på en avancerad storskalig Generation III+-reaktor som redan är i drift globalt, den beprövade AP1000-tekniken. Westinghouse AP300 SMR använder AP1000-tekniken, komponenterna och leveranskedjan, vilket möjliggör en strömlinjeformad licensiering och utnyttjande av tillgängliga tekniska färdigheter. Tillsammans ger dessa faktorer företaget en tillförsikt om att den första operativa enheten kommer att finnas tillgänglig i början av 2030-talet. Företaget lyfter fram att AP300 har en fördelaktig ekonomi då den baseras på analyser och befintliga projektkostnader från AP1000-reaktorer som redan är i drift eller under utveckling på tre kontinenter. AP300 SMR övervägs redan av kunder i Storbritannien, Europa och Nordamerika.

Liknande väg framåt som GE Hitachi

GE Hitachi är ett annat kärnkraftsföretag som också ligger långt fram i utvecklingen av SMR-reaktorer och precis som Westinghouse har de också baserat sin första SMR på sin traditionella och välbeprövade stora reaktor. Det är ett sätt att använda flera årtionden av erfarenhet och förfiningar, vilket ger en kortare utvecklingsresa och en trygghet att förseningar i teknikutveckling blir minimal.

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära