Connect with us

Nyheter

Colombianska smaragder – magisk grön eld

Published

on

Smaragder från ColombiaColombianska smaragder utvanns ur gruvor redan flera sekel innan dess att spanjorerna anlände till den nya världen, men fortfarande är dessa ädelstenar lika prisade, och det är inte ovanligt att smaragder prissätts högre än diamanter.

Det finns smaragdfyndigheter på flera ställen runt om i världen, men de colombianska smaragderna är uppskattade för sin transparens, kristallisation och eld. Smaragder varierar i färg från svagt ljust gulgröna till djupt mörkt blågröna. Den mörkare gröna färgen anses allmänt mest önskvärd och naturlig då dess inneslutna mineraliseringar, eller snarare frånvaron där av, ger stenen dess karaktär.

Några av världens mest sällsynta och värdefulla smaragder kommer från Colombia, närmare bestämt från de tre regionerna Muzo, Coscuez och Chivor. I dessa distrikt bröts smaragder redan långt innan spanjorerna anlände. Mycket av det guld och de smaragder som utvanns av ursprungsbefolkningen visas i Museo del Oro i Bogotá. Den som besöker detta museum förstår snabbt att de colombianska smaragderna gav upphov till legender, och att de därför var eftertraktade av de spanska conquistadorerna som i mycket stor omfattning transporterade dessa nya världens skatter till Spanien. Smaragderna från Atocha visade sig vara de vackraste som brutits och har sedan dess varit en mycket eftertraktad vara runt om i världen.

Utöver sin skönhet sägs smaragder ge sin ägare en rad fördelar, som till exempel ökad intelligens, lyckligt äktenskap, enklare förlossningar och en förmåga att förutsäga framtiden.

En smaragd värderas på ett sätt som påminner om hur diamanter prissätts, genom de fyra C:na, cut, color, clarity och carat, eller snitt, färg, klarhet och karat. Egenskaperna hos de colombianska smaragderna uppfyller de högsta kraven på kvalité. Av detta skäl har smaragder från Colombia alltid varit mycket eftersökta och värderas därefter både i Colombia och resten av världen.

Alla smaragder är inte lika

Under 1960-talet ändrade den amerikanska smyckesindustrin definitionen för begreppet smaragd, som därefter också kom att omfatta gröna vanadium-bärande beryller. Som ett resultat av detta erkänns inte vanadium emeralds som köpts i USA som smaragder i större delen av världen, vilket har fått den amerikanska smyckesindustrin att skilja på traditionella smaragder och vanadiumsmaragder, varvid de traditionella smaragderna ofta benämns colombianska smaragder.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära