Följ oss

Nyheter

Colombia skapar fond för att rädda kaffebönder

Publicerat

den

Malet kaffe

Colombia, världens ledande leverantör av tvättade arabica-kaffebönor, skapar en särskild fond för att rädda kaffebönder. Syftet med denna fond är att den skall subventionera landets kaffebönder när produktionskostnaderna överstiger de internationella kaffepriserna.

Colombias president Ivan Duque kommunicerade nyheten om stabiliseringsfonden sent på torsdagen. Denna fond är landets senaste försök att hjälpa kaffebönderna eftersom kaffepriserna har fallit till sin lägsta nivå på mer än ett decennium. I dag drivs många kaffeplantager med förlust.

Malet kaffe

Den globala priskrisen har tvingat många kaffeplantager i konkurs, eller i alla fall att helt upphöra med att odla kaffe. Detta har potentiellt omfattande konsekvenser i Colombia, där kaffe är den främsta alternativa grödan till koka, en växt som används för att producera kokain i regioner som kontrolleras av rebeller. Colombia är världens tredje största producent av kaffe efter Brasilien och Vietnam.

Inga belopp är kända

Det var ännu inte klart hur mycket pengar som ska sättas in i stabiliseringsfonden. Duque sade emellertid att det skulle betalas genom en blandning av källor, inklusive den allmänna budgeten, statsobligationer, royalties och bidrag från internationella organisationer.

Duque kallade lagen som tagits fram för att skapa stabiliseringsfonden som ”en av de mest efterlängtade för de colombianska kaffeodlarna. Detta kommer att ge kaffesektorn en stor hjälp vid kommande prischocker”, sade Duque när han undertecknade lagen vid ett jordbruksevenemang.

79,5 MUSD i subventioner

Stabiliseringsstödet kommer att träda in när priset på kaffe faller under produktionskostnaderna, sade Duque. Fonden kommer att administreras av National Federation of Coffee Growers genom ett regeringskontrakt. Duques regering har redan fördelat 79,5 MUSD i subventioner, skuldlättnader och medel för renovering av plantor de senaste månaderna.

I veckan föreslog Colombia på ett kaffeforum i Brasilien att de kaffeproducerande nationerna borde organisera sig för att öka priserna. Colombian Coffee Growers Federation (FNC) har också föreslagit att producentländer skall kunna sälja högkvalitativa skördar som inte är bundna till kaffepriset i New York. Under juli 2019 krävde flera kaffeodlare ett internationellt baspris två dollar per pund.

Colombianska kaffeproducenter har för närvarande kostnader på cirka 795 000 pesos (248 dollar) för varje 125 kilosäck (275,6 pounds) kaffe, vilket knappt täcker produktionskostnaderna. Dessa uppskattas till 780 000 pesos (244 USD), enligt Colombian Coffee Growers Federation.

Trots de låga priserna förväntar sig Colombia att producera 14 miljoner 60 kilo säckar kaffe i år, upp från 13,6 miljoner säckar förra året tack vare renoveringar och befruktningsprogram.

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära