Connect with us

Nyheter

Byggandet av oljeledningen Keystone skjuts upp

Published

on

Olja - Oljesand - LedningPipelinen Keystone som är tänkt att förbinda de kanadensiska oljesandsprojekten i provinsen Alberta i västra Kanada med de amerikanska raffinaderierna vid den amerikanska gulfkusten har skjutits upp av Barrack Obamas regering och skall utvärderas först efter det amerikanska presidentvalet 2012. På detta sätt slipper Obama en infekterad debatt om Keystone som riskerar att dela hans väljarkår.

Problemet är emellertid att om projektet inte påbörjas så riskerar USA av att kunna drabbas av oljebrist i framtiden. En annan risk är att Kanada kan komma att få problem med att frakta ut all oljesand som landet förfogar över, samtidigt som USA riskerar att bli av med en av landets få tillförlitliga och politiskt vänligt sinnade leverantörer av energi.

Sedan Obamaadminsitrationen meddelat att USA beslutat om att senarelägga utvärderingen av utbyggandet av Keystoneledningen har Kanada sagt att landet kan komma att erbjuda mer olja till länder i Asien, till exempel Kina.

Den kanadensiske premiärministern, Stephen Harper, har emellertid sagt att denne tänker fortsätta pressa USA att godkänna byggandet av Keystone, något som beräknas kosta sju miljarder USD eftersom denne anser att det är av intresse för såväl den kanadensiska som den amerikanska ekonomin på lång sikt.

Det skulle också kunna tolkas som att Kanada väljer att sälja olja till Kina för att stärka sin egen ekonomi, men att landet på längre sikt hellre levererar sin olja till USA för att inte stärka de asiatiska ländernas ekonomier ytterligare.

Flera olika miljöorganisationer anser att Keystoneledningen skulle utgöra en allvarlig katastrofrisk och bidra till mer koldioxidutsläpp.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *