Följ oss

Nyheter

BSE lanserar mandelterminskontrakt

Publicerat

den

Mandlar

Börsen BSE i Indien lanserade under juni 2020 ett helt nytt terminskontrakt på råvarumarknaden. Det nya terminskontraktet avser mandelterminskontraktet som fått ett regulatoriskt godkännande från finansinspektionen SEBI. Detta är världens enda tillgängliga derivatkontrakt för handel med mandel.

Mandlar

Kontraktshandelsenheten är 1 000 kg och den maximala orderstorleken är 20 000 kg, leveransenheter är 1 000 kg som kan levereras till Navi Mumbai. Mandelkontrakten kommer att ta referensräntan från Navi Mumbai Agricultural Produce Market Committee (APMC).

För första gången kan mandel prissättas på en framåtblickande, marknadsdriven basis baserat på BSE-mandelterminerna, vilket ger intressenter större transparens och säkerhet. Lanseringen av detta unika och innovativa kontrakt markerar betydelsefulla framsteg inom den globala marknaden för jordbruksråvaror, säger börsens VD och koncernchef Ashish Kumar Chauhan.

Sameer Patil, CBO för BSE sa, ”med lanseringen av mandelkontrakt ser vi fram emot att få ett bredare deltagande och tillföra ny livfullhet till vår råvaruderivatplattform. Även om storleken på mandelmarknaden är liten jämfört med andra råvaror, har BSE fått många frågor från handlare, importörer och konsumenter.”

Med tanke på att det är det första mandelkontraktet i sitt slag någonstans i världen, sa Patil att börsen förutser globalt intresse. BSE sa att det är övertygat om att bred spridning av mandelpriser på dess plattform kommer att användas som referens för fysiska marknadstransaktioner.

Börsen utökar även banden med olika fysiska marknadsaktörer för förstärkning av lager och annan stödinfrastruktur, vilket är väsentligt för gradering, sortering och kvalitetscertifiering m.m.

Det intressanta är att närmare 60 procent av all mandel produceras i delstaten Kalifornien i USA, tätt följt av Spanien och Australien, som producerar 7,26 respektive 5,93 procent av världens mandlar. Indien återfinns inte bland de 30 största producentländerna av mandlar.

California Almond Growers Exchange, som är en kooperativt ägd försäljningscentral för dess 2000 medlemmar svarar för en stor del av handeln med mandlar, både i Kalifornien och i världen.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära