Följ oss

Nyheter

BSE lanserar mandelterminskontrakt

Publicerat

den

Mandlar

Börsen BSE i Indien lanserade under juni 2020 ett helt nytt terminskontrakt på råvarumarknaden. Det nya terminskontraktet avser mandelterminskontraktet som fått ett regulatoriskt godkännande från finansinspektionen SEBI. Detta är världens enda tillgängliga derivatkontrakt för handel med mandel.

Mandlar

Kontraktshandelsenheten är 1 000 kg och den maximala orderstorleken är 20 000 kg, leveransenheter är 1 000 kg som kan levereras till Navi Mumbai. Mandelkontrakten kommer att ta referensräntan från Navi Mumbai Agricultural Produce Market Committee (APMC).

För första gången kan mandel prissättas på en framåtblickande, marknadsdriven basis baserat på BSE-mandelterminerna, vilket ger intressenter större transparens och säkerhet. Lanseringen av detta unika och innovativa kontrakt markerar betydelsefulla framsteg inom den globala marknaden för jordbruksråvaror, säger börsens VD och koncernchef Ashish Kumar Chauhan.

Sameer Patil, CBO för BSE sa, ”med lanseringen av mandelkontrakt ser vi fram emot att få ett bredare deltagande och tillföra ny livfullhet till vår råvaruderivatplattform. Även om storleken på mandelmarknaden är liten jämfört med andra råvaror, har BSE fått många frågor från handlare, importörer och konsumenter.”

Med tanke på att det är det första mandelkontraktet i sitt slag någonstans i världen, sa Patil att börsen förutser globalt intresse. BSE sa att det är övertygat om att bred spridning av mandelpriser på dess plattform kommer att användas som referens för fysiska marknadstransaktioner.

Börsen utökar även banden med olika fysiska marknadsaktörer för förstärkning av lager och annan stödinfrastruktur, vilket är väsentligt för gradering, sortering och kvalitetscertifiering m.m.

Det intressanta är att närmare 60 procent av all mandel produceras i delstaten Kalifornien i USA, tätt följt av Spanien och Australien, som producerar 7,26 respektive 5,93 procent av världens mandlar. Indien återfinns inte bland de 30 största producentländerna av mandlar.

California Almond Growers Exchange, som är en kooperativt ägd försäljningscentral för dess 2000 medlemmar svarar för en stor del av handeln med mandlar, både i Kalifornien och i världen.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära