Följ oss

Nyheter

Bristen på kapacitet i Brasiliens hamnar kan stoppa landets sockerexport

Publicerat

den

Containerhamn

Brasilien förväntas exportera 93 miljoner ton sojabönor och 45 miljoner ton majs denna säsong. Över 35 procent av denna export kommer att passera hamnen i Santos. Detta kommer att begränsa hur mycket socker som kan exporteras under de kommande månaderna.

Med tanke på de förväntade rekordskördarna för spannmål och socker i Brasilien kan det uppstå logistiska begränsningar. Det beror på att hamnterminalerna som hanterar socker också lastar spannmål.

De flesta terminaler lastar bara spannmål och inte socker. Vissa sockerterminaler som Rumo-CLI, Tiplam och Copersucar, hanterar också spannmål men kommer inte att ha flexibilitet att byta produkter med kort varsel denna säsong.

Detta beror på att kapaciteten är kontrakterad i förväg och att allokera mer volym till spannmål till nackdel för socker eller vice versa kan vara ett avtalsbrott. Endast icke kontrakterad kapacitet kan alltså bytas. Även om vi inte vet procentandelen, antar vi att det finns mycket liten ledig kapacitet med tanke på de rekordstora spannmålsskördarna.

En terminal är under granskning, Tiplams terminal T-12A. Denna terminal hanterar såväl spannmål som socker, men av operativa skäl kan denna terminal inte hantera båda dessa råvaror samtidigt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Även regleringsåret 2020/2021 var ett år då Brasilien såg stora exportvolymer. Det var också ett år då CS Brazil producerade en rekorstor mängd socker, 38,5 miljoner ton. Detta år kom parterna överens om ett skifte mellan terminalerna för att frigöra utrymme för sockerexporten som då hanterades i T-12A. Många analytiker som följer sockermarknaden tror inte att det är möjligt den här säsongen med tanke på att spannmålsexporten förväntas bli minst 24 procent högre än 2020/2021.

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Nyheter

Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat

Publicerat

den

Spannmål

Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära