Följ oss

Nyheter

Brist på plockare kan drabba kaffepriset

Publicerat

den

Kaffekopp och kaffebönor

Brasilien, världens största kaffeproducent, kämpar för att hitta arbetare som kan plocka kaffebönor. Bristen på plockare har uppstått på grund av gränsstängningar som tvingas fram av coronavirus-pandemin.

”Det är ett problem i hela Brasilien, världens största producent och exportör av kaffe. De flesta bönor i dag kan skördas mekaniskt, men åtminstone en tredjedel av Brasiliens arabica och all dess robustaproduktion måste plockas för hand, antingen för att grödorna växer på bergssidor eller eftersom maskiner fortfarande inte kan hantera vissa typer av träd” skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Vissa producenter förbereder emellertid köpare på störningar i leveranskedjan till följd av coronavirusutbrottet. Brasilien, världens största kaffeproducent, har allt fler smittade och döda från viruset.

Kaffekopp och kaffebönor

Brasilien befinner sig nu i den högavkastande delen av kaffeplantornas tvååriga cykel. Landet förväntas producera 44,6 miljoner säckar arabica och 15 miljoner säckar robusta, säger grödprognosbyrån Conab. Cirka två tredjedelar av detta exporteras.

Kaffe är en av de mest volatila råvarorna

Försäljningstrycket var så allvarligt att grossistpriset på arabica-kaffebönor till och med sjönk under 1 US dollar per pound på New York ICE-börsen i början av februari. Detta är ett prisfall på mer än 30 procent från vad kaffepriset var i slutet av december.

”Brasiliens jordbruksministerium, som nyligen har presenterat ett antal åtgärder för att garantera att livsmedelsförsörjningen inte störs under nedstängningar, arbetar med en uppsättning metoder för jordbrukare som behöver anställa tillfälliga arbetare” enligt Bloomberg.

Fortfarande kanske Brasilien inte kan skaffa ett tillräckligt antal arbetare för att helt skörda den kommande kaffeskörden om corona sprids i Latinamerika. Redan en vecka efter den 27 april kommer kvaliteten på kaffebönorna att försämras kraftigt och de blir mer känsliga för vind och regn som kan slå ned frukten från trädet.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära