Följ oss

Nyheter

Brexits effekter på energi- och valutamarknaden

Publicerat

den

Brexit-gas

Brexit-gasDen 23:e juni folkomröstade Storbritannien om att stanna eller lämna EU-samarbetet. Som bekant blev det en knapp seger för lämna-sidan. Det var ett överraskande resultat. Spelbolagen gav endast en 25-procentig sannolikhet för ett sådant utfall. Det resulterade bland annat i att världens aktiebörser störtdök och att den svenska kronan försvagades mot Euron. Även CO2-, olje-, kol- och gaspriser föll till följd av resultatet i omröstningen. De nordiska elterminspriserna trycktes också initialt ned av den allmänt negativa stämning som uppstod. Nedan kommenterar elhandelsbolaget Modity Brexits påverkan.

Har Brexit fått någon bestående inverkan på bränsle- och elpriser nu när ungefär en månad har gått sedan omröstningen?

– När det gäller världsmarknadsprodukter som olja, kol och gas skulle jag vilja påstå att svaret är NEJ. Både kol- och gaspriserna var ganska snart tillbaka på de nivåer som rådde strax innan omröstningen. Oljepriset ligger i och för sig på något lägre nivåer fortfarande men det beror mer på andra faktorer. När en mer lokal marknad som det Europeiska handelssystemet för utsläppsrätter avses så blir svaret istället JA. Efter det initiala fallet har inte priset på utsläppsrätterna lyckats återhämta sig utan ligger kvar på en låg nivå. Det är fortfarande osäkert om Storbritannien verkligen lämnar handelssystemet då det verkar som om de kan vara kvar i det även om de lämnar EU. Lämnar Storbritannien handelssystemet måste man på något sätt ta hänsyn till det vilket skapar osäkerhet vilket är negativt för prisbilden.

Hur påverkas valutakurser av utfallet i omröstning?

– EURSEK-kursen låg runt 9,30 innan omröstningen och en månad senare ligger den på ca 9,50. Det går att argumentera för att det finns en ökad risk att Sverige följer i Storbritanniens spår och lämnar EU (inte speciellt troligt i dagsläget) vilket får som konsekvens att kronan ska vara svagare. Å andra sidan har den svenska riksbanken nyligen kommunicerat att tidpunkten då styrräntan förväntas höjas har flyttats fram ytterligare vilket försvagar kronan.

Hur har utfallet i omröstningen påverkat elterminspriserna?

– Jag vidhåller att elterminspriserna i SEK har påverkats endast marginellt av Brexit. Det lägre CO2-priset påverkar elpriset nedåt medan en svagare EURSEK-kurs gör elen dyrare. Bränslepriser och väderutveckling har tillsammans en större påverkan på elpriset än ovan nämnda faktorer.

Modity kommer fortsätta att studera effekter av händelsen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära