Följ oss

Nyheter

Brasiliens kaffeskörd spås stiga med åtta procent 2023

Publicerat

den

Brasiliens kaffeskörd 2023 förväntas nå 54,94 miljoner säckar på 60 kg, en ökning med 7,9 procent från föregående år sa den statliga livsmedels- och statistikbyrån Conab i sin första uppskattning för den nya säsongen.

Trots att 2023 anses vara ett ”off-år” i den tvååriga arabica-kaffecykeln som växlar år av hög och låg produktion kommer den färska skörden sannolikt att överträffa förra årets produktion eftersom 2022 års skörd påverkades negativt av såväl torka och frost.

Vissa oberoende analytiker hade redan förutspått en högre produktion på årsbasis på grund av det. Brasilien är världens största producent och exportör av kaffe och står för nästan en tredjedel av den globala produktionen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Conab sa att Brasiliens arabica-kaffe kommer att nå 37,43 miljoner säckar i år, en ökning med 14,4 procent från 2022, förstärkt av en återhämtning i topproducerande delstaten Minas Gerais.

Å andra sidan förväntas produktionen av robusta kaffe att minska med 3,8 procent från rekordet 2022 till totalt 17,51 miljoner påsar, tillade Conab.

Den totala planterade arealen, med tanke på både arabica och robusta, kommer att nå 2,26 miljoner hektar, en ökning med 0,8 procent från år till år trots villkoret ”off-year”.
”Det är värt att notera att under ”off-years” i den tvååriga cykeln tenderar producenter att utföra arbete på grödorna mer intensivt på fält som kommer i produktion först under de kommande åren, säger Conabs president Guilherme Ribeiro. Han tillade att den relativt oförändrade arealen de senaste åren har kompenserats av en högre avkastning.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära