Följ oss

Nyheter

Priset på naturgas i USA faller till den lägsta nivån på 25 månader

Publicerat

den

De amerikanska naturgasterminerna föll med cirka 3 procent till en lägsta nivå på 25 månader på fredagen på grund av prognoser för mindre kallt väder och lägre värmebehov under de kommande två veckorna än tidigare väntat. Det har gjort att priset på naturgas har sjunkit med över 63 procent under de senaste sju veckorna, den största sjuveckorsnedgången i historien. Vädret i USAs nedre 48 delstater var det näst varmaste någonsin i januari med en medeltemperatur på cirka 5,7 grader.

Den varmaste januari som registrerats var 2006 när temperaturen i genomsnitt var 6 grader, enligt data från Refinitiv och den federala regeringen.

I en prognos, som ytterligare har sänkt naturgaspriserna, förutspår meteorologer att de nuvarande kylan skulle upphöra den 4 februari och medeltemperaturerna kommer att klättra tillbaka till mestadels över normala nivåer från 5 februari till åtminstone 18 februari.

Federala tillsynsmyndigheter godkände denna vecka Freeports plan att börja skicka naturgas till en av anläggningens tre nedkylningsenheter, som förvandlar naturgas till LNG. På torsdagen bad Freeport tillsynsmyndigheterna om tillstånd att börja lasta LNG på fartyg för att frigöra utrymme i lagringstankarna för den nya LNG som förväntas produceras snart.

Analytiker har dock sagt att de fortfarande inte förväntar sig att Freeport ska återgå till full LNG-produktion förrän i mitten av mars eller senare. Freeport, USAs näst största LNG-exportanläggning, stängdes efter en brand i juni 2022.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Energimarknaden förväntar sig att gaspriserna kommer att stiga när anläggningen börjar producera LNG igen. Vid drift med full effekt kan Freeport omvandla cirka 2,1 miljarder kubikfot (bcf) gas till LNG varje dag. Det är cirka 2 procent av USA:s totala dagliga gasproduktion.

Federala tillsynsmyndigheter kommer att hålla ett offentligt möte på Freeport den 11 februari för att ge medlemmar i samhället och andra intresserade parter en möjlighet att uttrycka sina farhågor om Freeports omstartsplaner och få en uppdatering om vad som händer på anläggningen.

Under den senaste veckan har USA:s gasproduktion sjunkit med cirka 3,9 miljarder kubikfot per dag (bcfd) till enmånadslägsta på 93,6 bcfd när vinterstormar fryser olje- och gaskällor – så kallade freeze-offs – i flera delstater, inklusive Texas , Oklahoma, New Mexico och Pennsylvania.

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära