Nyheter
Bra förutsättningar för kopparpriset


Basmetallen koppar kan komma att utvecklas väl under 2019. Allt fler av de stora bankerna har uttryckt sin positiva tro till denna industrimetall då de tror att det framtida utbudet kan komma att stramas åt.
Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley prognostiserar att kopparpriserna kan öka 14 % år 2019 på grund av ett utbudsdrivet underskott vid årets slut, rapporterar Financial Times.
”Ett år med svaga kvaliteter vid större operativa gruvor överstiger den begränsade tillväxten från green- och brownfield-projekt, vilket resulterar i att gruvproduktionen minskar under 2019,” skrev banken i sin analys “Copper: the stars are aligned”.
Allt över noll procent stramar åt marknaden
”Efterfrågeutvecklingen ska sakta ner jämfört med 2018, men allt över 0 procent är tillräckligt för att strama åt marknaden. Detta skulle kunna upphäva kopparmarknadens välbalanserade tillstånd och skapa ett fullständigt underskott,” tillade Morgan Stanleys analytiker.
Kopparpriserna har varit stabila de senaste sex månaderna på efterfrågesidan i kölvattnet av en långsammare global ekonomi och ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina.
Flera andra banker, inklusive Citi och Goldman Sachs, har också speglat Morgan Stanleys prognoser. De har argumenterat för att koppar skulle kunna bryta ut från sitt nuvarande handelsområde på 5 800 och 6 400 dollar per ton. Goldman Sachs tror att kopparpriset kan stiga till 7 000 dollar. Citi tror att koppar skulle kunna nå upp till 6 700 dollar under de närmaste sex månaderna, när president Donald Trump slutfört ett handelsavtal med Kina och de globala ekonomierna.
Uppgraderar gruvföretaget Freeport-McMoRan
Morgan Stanley uppgraderade också gruvföretaget Freeport-McMoRan (NYSE: FCX) på grund av förbättrade kopparutsikter rapporterar CNBC. ”FCXs resultatkänslighet för koppar är fortfarande högst i branschen. I kombination med sin höga handelslikviditet tror vi att det kommer att erbjuda en god möjlighet för exponering för en kopparprisuppgång”, säger Morgan Stanleys ledande analytiker Piyush Sood sade i en analys.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt