Följ oss

Nyheter

Billigare kakao i sikte?

Publicerat

den

Kakao har stigit i pris

Kakao har stigit i prisDe globala livsmedelspriserna i form av FAO Food Price Index steg enligt FN med en procent under april 2013 vilket gör att FAO nu handlas endast nio procent under sin toppnotering från februari 2011. Prisuppgången är främst en följd av en kraftig prisutveckling för mejeriprodukter.

Det är emellertid få aktörer som erbjuder handel i till exempel mjölk på den svenska marknaden, SEB är ett av de få undantagen, varför vi har tittat närmare på andra livsmedelsbaserade råvaror som befinner sig i samma trend och kan konstatera att den öppna balansen och volymen i till exempel kakao gör det till en betydligt enklare råvara att handla.

Kakaopriset har stigit 17 procent sedan i mars

Kan den senaste tidens uppgång i kakaopriset påverkat de globala livsmedelspriserna? Kakaopriset har stigit med cirka 17 procent sedan sin botten den 7 mars, varför det är troligt att kakaopriset har haft en viss inverkan, men FAO Food Price Index består av fem subindex, baserat på varsin råvarugrupp och består totalt sett av 55 priser varför det inte går att förklara hela uppgången med kakaoprisets utveckling. Vi bedömer emellertid att det är en tillfällig topp vi ser i kakaopriset just nu. Priset har precis brutit genom 9 dagars MA (den röda linjen) och är på väg att testa 20 dagars MA (den ljusblåa linjen).

Diagram på kakao-pris

På kort sikt kan kakaopriset komma att backa med cirka fem procent ner till 2225, men det betyder inte att vi tror att kakao har gjort sitt. I vissa fall är det emellertid bäst att stå utanför marknaden eller agera på den korta sidan och det är vad vi tror kommer att vara bäst att göra under de kommande veckorna.

Faktum är att det finns flera så kallade softs som visar intressanta formationer, till exempel apelsinjuice, socker och kaffe. Det kan därför vara värt att titta på korta positioner i dessa råvaror.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära