Nyheter
Bensinlagren i USA ökar från en låg nivå, drivet av marknadsdynamiken på östkusten

De amerikanska bensinlagren har stigit efter en lägsta nivå i år på 216 miljoner fat (8 % under det tidigare femårsgenomsnittet) den 26 maj rapporterar EIA. Bensinlagren på östkusten (PADD 1) står för merparten av den nationella lagertillväxten, trots avbrott i raffinaderierna som begränsar den regionala bensinproduktionen. Relativt höga bensinpriser på östkusten och sjunkande fraktpriser driver på den amerikanska importen från Europa, vilket ökar de regionala lagren.

På östkusten, där bensinkonsumtionen vanligtvis är större än i andra regioner i landet, har bensinlagren legat nära eller under det tidigare femårsintervallet fram till de senaste veckorna, då lagren började byggas upp. Den 26 maj uppgick bensinlagren i denna region till 53,2 miljoner fat, eller 15 % mindre än det tidigare femårsgenomsnittet. Efter den 26 maj ökade dock både de amerikanska och östkustlagren. De amerikanska bensinlagren ökade med 3 %, eller 5,9 miljoner fat, och nådde 222,0 miljoner fat den 23 juni, ungefär samma nivå som förra året vid samma tidpunkt. Ostkustens bensinlager ökade med 2,4 miljoner fat (5 %) under samma period och uppgick till 55,7 miljoner fat, vilket är 2,3 miljoner fat (4 %) mer än vid samma tidpunkt förra året. Både de amerikanska och östkustlagren har sjunkit sedan den 23 juni men ligger fortfarande över sina respektive nivåer från den 26 maj.

Bensinlagren på östkusten har ökat trots raffinaderiproblem som påverkar bensinproduktionen. Vid Phillips 66-raffinaderiet i Bayway, New Jersey, har fluid catalytic cracker:n (FCC), som främst används för att producera ytterligare bensin vid raffinering, tagits ur drift, och avbrottet kommer att minska bensinproduktionen med 100.000 fat per dag (b/d), enligt rapporter från fackpress. Enligt rapporterna kommer FCC att repareras under de närmaste veckorna, och bensinproduktionen bör öka när enheten är tillbaka online.
EIA:s data visar att importen av bensin till den amerikanska östkusten har ökat sedan mars, vilket följer säsongstrenderna, och nådde 823.000 b/d i juni, det högsta månadsgenomsnittet (baserat på det fyra veckors glidande medelvärdet) sedan juli 2019. Ostkusten får främst sin bensinimport från Europa, som ökade med 173.000 b/d mellan mars och juni, enligt data från Vortexa Analytics. Förutom de relativt höga bensinpriserna på östkusten ger även lägre fraktpriser stöd till bensinimporten.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
Nyheter
Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.
Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.
Nyheter
Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är elpriserna dock på samma nivå som 2020.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290.
– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.
Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.
Medelspotpris | April 2024 | April 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 50,47 öre/kWh | 14,39 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 50,79 öre/kWh | 14,21 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 56,31 öre/kWh | 37,61 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,45 öre/kWh | 58,35 öre/kWh |
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter1 vecka sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter7 dagar sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar