Connect with us

Nyheter

Bensinpriset rusar på råvarumarknaden

Published

on

Bensin - Terminer - Petroleum
Bensin, en förädlad råvara baserad på olja

Bensinpriset rusade i fredags på de amerikanska råvarubörserna efter en explosion och en efterföljande brand vid ett raffinanderi i Philadelphia, vilket skapar en utbudsstörning. Att detta sker under sommaren kommer att skapa extra oro då det av tradition efterfrågas mer bensin under dessa månader.

United States Gasoline Fund (NYSEArca: UGA) steg med 3,1 procent i fredags, och RBOB-bensin-terminen ökade med 4,2 procent till 1,8619 dollar per gallon.

Eldsvåda

En stor eldsvåda bröt ut på oljeraffinaderiet hos Philadelphia Energy Solutions i södra Philadelphia under fredagen, rapporterar Wall Street Journal. Raffinaderiet bearbetar cirka 335 000 fat råolja per dag och är det största oljeraffineringskomplexet på östkusten. Enligt uppgifter i media är det troligt att anta att elden var anlagd.

Explosionen bidrog till att upprätthålla monentum i energipriserna. Det råder redan oro på energimarknaden som en följd av stigande spänningar i Mellanöstern eftersom USA står emot Iran. USA anklagar Iran för att ha skjutit ner en amerikansk drönare, vilket underströk allvaret av ytterligare risker i regionen. Energimarknaden har nyligen stärkts av rädsla för potentiella attacker i Hormuz-sundet, som över en tredjedel av världens sjöfrakter transporteras genom, vilket skulle störa det globala utbudet.

Sex fartygsattacker

USA anklagar även Iran för sex attacker på fartyg i Persiska viken och har svarat genom att öka sin militära närvaro i regionen.

”Om USA och Iran drabbas av en bredare och mer direkt konflikt … kommer dessa hot mot sjöfarten i området nästan säkert att öka, vilket medför mer hållbart prisstöd och långsiktiga försörjningseffekter”, säger Robbie Fraser, senior analytiker på Schneider Electric i en analys.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *