Följ oss

Nyheter

Bank of Korea köpte ytterligare 16 ton guld i juli 2012

Publicerat

den

Sydkoreas centralbank köper guld

Bank of Korea, Sydkoreas cenralbankSydkoreas centralbank, Bank of Korea, meddelar att den köpt ytterligare 16 ton guld under juli 2012, vilket är bankens andra stora köp på mindre än ett år. Därmed uppgår Sydkoreas guldinnehav till 70,4 ton. Det totala värdet på det guld som Sydkorea köpt vid flera tillfällen under juli 2012 uppgår till 810 miljoner USD, vilket är marginellt mindre än de 850 miljoner USD som Sydkorea betalade när landet köpte 15 ton guld i november 2011.

En representant för Bank of Korea sade att köpen skett under hela juli månad på marknaden i London, men ville inte uppge det pris per troy ounce som Bank of Korea betalat för sitt guld, en uppgift som vanligen anges av centralbankerna.

I dag svarar guld för marginella 0,9 procent av Sydkoreas utländska valutareserver, en ökning från 0,7 procent jämfört med innan Sydkoreas senaste köp. Det bokförda värdet på detta guld uppgår till 3 miljarder USD. Därmed är Sydkorea världens 40:e största innehavare av guld. Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi, hade dessutom världens sjunde största valutareserv. Utöver guld består denna av värdepapper som statsskuldväxlar och obligationer.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Tore

    11 augusti, 2012 vid 23:53

    Verkar vara en allmän trend i Asien att centralbanker köper mer guld. Återstår att se hur det påverkar helhetsbilden. Men under senare tid så verkar ju guldet ha parkerat kring 1600 USD.

  2. Ålänningen

    28 juli, 2013 vid 11:46

    Centralbanker kan inte investera i guld, de köper och säljer alltid vid fel tidpunkt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära