Nyheter
Att tänka som en contrarian i kakao har lönat sig

Den som har köpt börshandlade produkter i kakao den senaste tiden har varit helt rätt ute. Att tänka som en contrarian i kakao har lönat sig när kakaopriset har stigit med 35 procent sedan årsskiftet. En ökad förekomst av cacao swollen shoot-viruset i Elfenbenskusten, en av världens största kakaoproducenter, har lett till oro för att det skall bli brist på denna råvara.
Den ”kontrariska tankegången” i börshandlade produkter i kakao har gett utdelning. Investerare i börshandlade produkter (ETP:er) som emitterats av ETF Securities sålde i rekordfrekvens förra veckan med ett nettoutflöde på 18,6 miljoner dollar. Utförsäljningen kom efter det att kakaopriserna rusat med till 28 %, från årsskiftet 2017/2018. Det har varit ett bra utfall för placerare som i många fall legat investerade i kakao under ett år eller mer. Av de råvaror som ETF Securities täcker är det endast kol som har utvecklats bättre än kakao.
Inflöden på 84 MUSD
Under perioden augusti 2016 och maj 2017 såg kakao-ETP:er inflöden på närmare 84 MUSD. Samtidigt föll kakaopriset med nästan 45 procent under denna period. Investerare tycktes vara på fyndjakt. Nu när kakaopriserna stiger igen, med en uppgång om 35 procent sedan december 2017, kan många investerare tänka sig att ta hem en vinst.
Fondbeteende
Investerarnas beteende i kakao-ETP:er står i stark kontrast till hedgefondernas uppbyggnad. Hedgefonderna byggde upp en omfattande kort position i kakaobönor, då priserna sjönk till 1,769 USD per ton i New York i juni 2017, den svagaste månaden på nästan ett decennium.
Det totala antalet korta positioner netto i New York-handlade terminer och optioner noterade den rekordhöga nivån 52 334 kontrakt i juli 2017. Dessa korta positioner förblev mer eller mindre oförändrade fram till och med mitten av januari 2018. Då, när kakaopriset steg, kom de att stängas med förlust för många spekulanter. Hedgefonder, som hade gått kort med 25 729 kontrakt New York-kakao per den 16 januari, var netto-långa med 30 766 kontrakt för en vecka sedan.
Contrarian-tankesätt
Utvecklingen för kakao visar att ETP-investerare ibland visar sig vara lite contrarian, säger Nitesh Shah, analytiker vid ETF Securities. För dem är kakaons underliggande dynamik tilltalande, med mer än 60 % av produktionen från två länder, Elfenbenskusten och Ghana, vilket gör att bottenfiske kan löna sig. Med tanke på att kakao i huvudsak odlas i dessa två länder så krävs det endast en mindre utbudsstörning för att vända riktningen för kakaopriset.
Överskott kan bli ett underskott
Faktum är att det har varit oro över produktionen i både Elfenbenskusten och Ghana, vilket har eldat på kakao-rallyt. ETF Securities noterar att närvaron av cacao swollen shoot-viruset i Elfenbenskusten skulle kunna begränsa regionernas produktionskapacitet under kommande år. Detta som en följd av de underhållsprogram som måste vidtas för att minska spridningen av viruset. Viruset, som överförs av insektsskadedjur, orsakar vanligtvis svåra avkastningsförluster på träd och ofta leder det till deras död.
Ghana Cocoa Board förväntar sig att landet endast kommer att producera cirka 700 000 ton kakao under odlingsåret 2017-2018. Den kommande skörden förväntas att bli mycket låg på grund av brist på nederbörd. International Cocoa Organization har tidigare prognostiserat ett överskott av kakao på 105 000 ton denna säsong, berodde den på en prognos för ghanesisk produktion om 900 000 ton. Med andra ord kan det lilla överskottet som förväntas av ICCO snabbt bli ett underskott på grund av Ghana ensamt säger Commerzbank i en analys.
Nyheter
Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är elpriserna dock på samma nivå som 2020.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290.
– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.
Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.
Medelspotpris | April 2024 | April 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 50,47 öre/kWh | 14,39 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 50,79 öre/kWh | 14,21 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 56,31 öre/kWh | 37,61 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,45 öre/kWh | 58,35 öre/kWh |
Nyheter
Kuwait slår till mot illegal kryptomining som knäcker landets elnät

Konsumtionen av elektricitet i det energirika landet Kuwait har kommit upp på sådana nivåer att det orsaker strömavbrott. Sannolikt kopplar nätbolaget bort stadsdelar och regioner för att rädda landets elnät från att krascha helt.
Inför att den extrema sommarvärmen gör entré som kommer att öka elkonsumtionen ännu mer har myndigheter nu slagit till mot bostäder där det sker illegal mining av kryptovalutor. Reuters rapporterar att det har gett resultat, elkonsumtionen i exempelvis regionen Al-Wafrah minskade med 55 procent efter tillslaget.
Grundproblemet är att elektricitet sedan 1966 har varit subventionerad av staten. Priset är ett av de lägsta i världen. Vi ser lite olika prisuppgifter, men oavsett vilket pris vi tar så ligger vi flera gånger högre i Sverige. Dessutom verkar faktureringen vara ineffektiv varför all konsumtion inte blir betald. Kostnaden för elektricitet uppges vara subventionerad av staten med 95 procent. Förändring närmar sig dock, tidigare i år togs beslut som gör det möjligt att ta bort subventioner.
Nyheter
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.
Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.
För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.
Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Analys4 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys4 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol