Följ oss

Nyheter

Är guld räddningen för din privatekonomi?

Publicerat

den

Guldtackor och -mynt

Under året har vi sett hur den internationella efterfrågan på guld fortsätter att öka kraftigt. Det är främst centralbankerna i Latinamerika, Asien och Mellanöstern som står för de stora inköpen av fysiskt guld, medan västvärlden främst investerar i olika typer av guldrelaterade investeringar.

En global recession ser fortsatt mer sannolik ut, och kreditmarknaden väcker minnen om den mer än decennium långa kamp mot en inflation, det som ofta kallas för Japans förlorade årtionde. Under denna period har Japan kämpat med deflation, något som delvis orsakades av en bankkris som förvärrades av att beslutsfattarna väntade alltför länge med att agera i spåren av kriserna på aktie- och fastighetsmarknaderna.

Du är kanske inte tillräckligt gammal för att komma ihåg den stora depressionen som lamslog USA under 1929, men du har säkert hört talas om denna. Från november 1929, då marknaderna stod på topp, till botten 1932, föll priset på affärsrelaterade tillgångar med 90 procent. Under samma tid steg guldets köpkraft i förhållande till de affärsrelaterade tillgångarna med så pass mycket som sjutton gånger. Lösningen under denna tidsepok var att undvika default, att undvika att besparingarna gick förlorade som en följd av att de finansiella institutionerna inte klarade av att möta sina åtaganden.

Det råder just nu en ekonomisk tillbakagång inte bara i Europa utan större delen av världen – inklusive Sverige – och det finns de som anser att denna är på väg att övergå i en depression med en efterföljande deflation.

Det finns ännu flera skäl till att vara sömnlös. 1985 var den amerikanska statsskulden 20.000 USD per hushåll, i år ligger samma siffra på 83.000 USD. Under 2001 när Argentina packade ihop totalt låg skulden för det genomsnittliga hushållet i Argentina på 12.000 USD. Vi ser hur till och med länder har svårt med sina åtaganden, och det är inte enbart Grekland det gäller, listan kan göras lång och Spanien, Portugal, Irland och Italien, de så kallade PIIGS-länderna sägs bara utgöra en topp på isberget.

I takt med den ökade oron har många placerare sökt sig till den säkraste investeringen de kan tänka sig, guld. Vad vi ser är hur många placerare i brist på riktigt guld väljer att investera i nya finansiella instrument, så som ETF:er och warranter. Dessa har fördelen att de tillåter investerarna att ta del av utvecklingen på guldmarknaden. Problemet med dessa är emellertid att de endast ger skydd tiden som dessa instrument lever och som utgivaren av dessa instrument klarar av att möta sina åtaganden. De placerare som lever i föreställningen att de kan sova gott på nätterna för att de har placerat sina pengar i en sorts konstgjort guld kan sålunda ha gjort en stor missbedömning.

Den legendariske guldplaceraren Jim Sinclair påpekade redan för ett par år sedan att om mindre än 2.000 miljonärer krävde sin lagliga rätt att få fysisk leverans av sitt guld då deras terminskontrakt löper ut skulle guldpriserna nå nya toppnoteringar.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära