Följ oss

Nyheter

Allting du behöver veta för att handla socker

Publicerat

den

Det finns ett antal jordbruksråvaror som upptar både analytikers och investerares tid, men det finns en med hög volym som ofta verkar gå obemärkt förbi, och det är socker. Vete, majs och sojabönor dominerar vanligtvis rubrikerna eftersom de avser handel med jordbruksråvaror som har höga dagliga volymer samt dessutom har inverkan på den globala livsmedelsförsörjningen och industrier relaterade till biobränslen. Men socker är en viktig komponent i livsmedelsindustrin som används i allt från livsmedelsproduktion till läskedrycker som Coca-Cola. Därför har vi sammanställt allting du behöver veta för att handla socker.

Sockerbitar

Något som många investerare lär sig snabbt är att när det gäller jordbruksprodukter, så kallade softs, så finns det vanligen fler än ett kontrakt att välja mellan. Dels finns det olika löptider, men det finns också olika varianter av samma jordbruksprodukt. Självklart gäller detta också för socker. Det finns två olika sorters socker som handlas på råvarubörserna, world sugar #11 och U.S. sugar #16.

Men till skillnad från andra råvaror är skillnaden i terminskontrakt på socker inte råvaran själv, utan snarare var den handlas. Som namnet antyder kan socker vara globalt (world sugar #11) eller avse USA-marknaden (U.S. sugar #16). Orsaken beror på subventioner som betalats till sockerproducenter och de tullar som beskattar importen av socker från andra länder.

Det finns mer än en sorts socker

Socker, enligt råvarubörsernas specifikationer, kan handlas till radikalt olika priser beroende på om det är klassat som # 11 eller # 16. Socker nr 16 handlas ofta till ett betydligt högre pris på grund av effekten av avgifter och subventioner.

Företag i USA måste däremot köpa sitt socker till ett pris som är högre än marknadsvärdet. Det innebär att företag kan utveckla ett sockersubstitut för sina produkter som majssirap istället för socker, eller annars så måste de rulla priset vidare till konsumenterna. Den ökade tillverkningskostnaden hamnar på produktens försäljningspris vilket gör att varor blir dyrare för kunderna.

Prissättning av US Sugar # 16 och World Sugar # 11

En titt på på ICE där terminskontraken för sugar #11 och sugar #16 handlas avslöjar vilken typ av prisskillnader det finns mellan olika typer av socker.

Socker #11 och #16

I dessa tabeller kan du se hur amerikanska Sugar # 16 handlas till ungefär dubbelt så högt pris som Sugar # 11. Medan andra länder också har subventionprogram är Brasilien – världens största osubventionerade sockerproducent – den nation som sätter priset för Sugar nr 11 och förklarar varför det nästan alltid är billigare än amerikanska socker, Sugar nr 16.

Här är en tabell som jämför de två kontrakten:

Villkor för terminer på socker

Andra typer av socker som handlas är till exempel vitsocker och containeriserat vitsocker. Vitsocker-terminer används som ett globalt riktmärke för prissättning av fysiskt vitt socker och handlas främst av sockerkvarnar, raffinaderier och tillverkare tillsammans med institutionella investerare. Containeriserat vitsocker är kontrakt för vitbeta, sockerrörsocker eller raffinerat socker levererat i ISO-behållare.

Investerare som handlar jordbruksprodukter bör vara medvetna om den roll som socker spelar i världsekonomin. Genom att förstå vad skillnaderna i sockerkontraktstyper är, kommer investerarna att vara bättre rustade att fatta intelligenta beslut i sina portföljval. Det är också nödvändigt för investeraren att hålla sig uppdaterad med den senaste politiska miljön – särskilt när det gäller subventionprogram och tariffer. Andra varor som majs kan också bli föremål för avgifter och subventioner. Innan du utför affärer i socker ska Du som investerare vara försiktiga och verifiera vilket kontrakt Du faktiskt vill ha.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära