Alkane Resources ett kommande alternativ för sällsynta jordartsmetaller

Konflikten mellan USA och Kina har fått den senare att hota med att begränsa exporten av sällsynta jordartsmetaller, vilket har gjort att både investerare och aktörer som behöver metallerna har börjat se sig om vad det finns för alternativ utanför Kina. Det har bland annat fått Lynas aktiekurs att rusa i höjden. Ett annat företag från Australien som också fått se sin aktiekurs stiga är Alkane Resources (ASX:ALK).

Alkane Resources aktiekurs (ASX:ALK).
Alkane Resources aktiekurs

Få alternativ som inte har koppling till Kina

Alkane Resources vd Nic Earner säger i en intervju att det finns flera gruvor för sällsynta jordartsmetaller i Australien, men flera av dem är majoritetsägda av kinesiska aktörer och de har en leveranskedja till Kina, vilket gör dem strategiskt mindre intressanta för aktörer i västvärlden som vill diversifiera riskerna. Earner säger att det bara finns 2-3 stycken företag i Australien som är aktiva inom sällsynta jordartsmetaller och inte har kopplingar till Kina, vilket gör att intresset kommer att fokusera på ett fåtal företag i Australien.

Exportbegränsning av magneter vore förödande

Det pratas mycket om sällsynta jordartsmetaller och Kina. Earner lyfter fram att vad som verkligen skulle få en förödande effekt för bolag i USA är om Kina skulle begränsa, förbjuda eller avgiftsbelägga exporten av magneter. Magneter med sällsynta jordartsmetaller är avgörande för allt från elbilar, avancerade vapen och vindkraftverk.

Nya alternativ tar tid

Earner är tydlig med en sak i intervjun och det är att det tar tid för ny produktion att komma igång och lyfter fram att deras egen produktion är 2,5 år fram i tiden, så en exportbegränsning idag skulle skapa stora problem för alla de som behöver metallerna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top