Connect with us

Nyheter

Miljardär tror att guldpriset stiger till 5 000 dollar

Published

on

Guldtackor - Positiv prognos för guldpriset enligt Ingemar Carlsson

Sedan i förra veckan är ytterligare en miljardär positiv till guldpriset. Thomas Kaplan, ordförande och chefsinvesterare för Electrum Group, sade i en intervju med Bloomberg att han tror att guldet står inför en flera decennier lång kursuppgång. Denna miljardär tror att guldpriset stiger till 5 000 dollar under den kommande tjurmarknaden. Kaplan är också ordförande för Novagold Resources (NYSE: NG, TSX: NG).

Guldtackor som tillhör tysklands centralbank

Även om Kaplan är positiv till guld så sade han också att han kunde se lägre priser på kort sikt. Han gör bedömningen att vi kan se hur guldkursen kan komma att falla med 100 USD per troy ounce innan uppgången kommer.

Hans kommentarer kommer i en tid när guldpriserna har fastnat i ett intervall mellan stödet på 1 270 dollar per ounce och motståndet på 1 300 dollar per ounce. För närvarande kämpar guldpriset när de amerikanska obligationsräntorna har sjunkit till sin lägsta nivå sedan mitten av september 2017.

Den senaste fondförvaltaren som hoppar på guldtåget

Kaplan är bara den senaste fondförvaltaren att hoppa på guldvagnen. Tidigare denna månad visade SEC-registeringar att Ray Dalios hedgefond Bridgewater Associates ökade innehaven i både SPDR Gold Shares (NYSE: GLD) och iShares Gold Trust (NYSE: IAU) under första kvartalet 2019.

David Einhorn, grundare av Greenlight Capital, upprepade också sin positiva syn på guld i en konversation med Kitco News under Sohn Investeringskonferensen. ”Jag äger guld, och jag kommer aldrig att göra mig av med det. Jag hoppas att jag aldrig behöver använda det”, sade han. Jeffrey Gundlach, grundare av DoubleLine Capital, uttryckte också en långsiktig affinitet för den gula metallen under konferensen. ”Jag älskar guld. Jag har ägt guld sedan denna råvara handlades på 300 USD per ounce” sade han.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära