Connect with us

Nyheter

Lynas aktiekurs stiger på Kinas hot om sällsynta jordartsmetaller

Published

on

Handelskonflikten mellan USA och Kina har trappats upp steg för steg och Kina hotar nu med att åter använda sällsynta jordartsmetaller som ett maktvapen. Kina producerar majoriteten av dessa råvaror och de behövs i allt från avancerade vapen till vindkraftverk.

När Kinas president för ett par veckor sedan besökte China Rare Earth Holdings så rusade dess aktiekurs i höjden. Men även dess alternativ har stigit kraftigt. Lynas Corporation (ASX: LYC) i Australien är en av producenterna som finns utanför Kina och deras aktiekurs har stigit med över 50 % de senaste par veckorna.

Graf över Lynas Corporations aktiekurs
Kursuvecklingen för Lynas Corporations aktie (ASX: LYC)

Men det finns många fler företag runt om i världen som utvecklar tillgångar inom sällsynta jordartsmetaller, där alla är i olika stadier av utveckling. Förra gången Kina använda sällsynta jordartsmetaller som ett maktvapen så ledde det till att aktiekurser sköt i höjden och kapital allokerades för att utveckla tillgångar utanför Kina. I nedanstående video är ett kort samtal med Alastair Ford på Mining Capital om situationen.