Följ oss

Nyheter

Affärsman vill återinföra silver som valuta

Publicerat

den

Hugo Salinas-Price about silver

Hugo Salinas-Price about silverHugo Salinas-Price, född 1932, är en framgångsrik, pensionerad affärsman som bor i Mexiko. Salinas-Price har sedan sin ungdom varit en anhängare av den österrikiska School of Economics. Salinas-Price har skrivit tre böcker på spanska om hur och varför silver skulle användas som pengar i Mexiko, parallellt med den mexikanska peson, och har även skrivit en rad artiklar kring detta ämne på såväl engelska som på spanska. Sin första bok, ”Silver: the road for Mexico,” skrev han redan 1995, efter det att den mexikanska peson devalverades.

Hans organisation, Mexican Civic Association Pro Silver, bedriver sedan mer än femton år en aktiv lobbying riktad till den mexikanska kongressen i syfte att få denna att godkänna lagstiftning som kommer att jämställa silvermyntet ”Libertad” som valuta.

Hugo Salinas-Price är grundare av den mexikanska butikskedjan Elektra som numera leds av hans son, Salinas Pliego. Elektra startades av hans far som en reparationsverkstad och montör av elektroniska apparater till en annan kedja, Salinas Y Rochas, en liten regional återförsäljare av elektronisk utrustning. Elektra satte sedan upp egna försäljningsställen och erbjöd bland annat installation av elektronisk utrustning som till exempel TV-apparater. Moderbolaget, Grupo Elektro har utöver betydande intressen i den mexikanska detaljhandeln förgrenat sig och äger även banker och TV-stationer. Grupo Elektro är även delägare i Black Iron, ett kanadensiskt gruvbolag med intressen i Ukraina som skall listas i Europa, endera i London, Oslo eller i Stockholm.

Efter sin pensionering har Hugo Salinas-Price arbetat för att popularisera sitt mål att införa ett silvermynt som en parallell valuta som skall komplettera den mexikanska peson samt agera som en förespråkare för en sund mexikansk politik. Han har under hela sin livstid varit intresserad av monetära frågor.

Silvermynt gjorda år 2007Salinas-Price mål är att uppnå monetariseringen av det silver ounce-mynt, som för närvarande präglas av den mexikanska centralbanken. Detta mynt har inget graverat penningvärde och kallas ”Libertad”, men det kan mycket lätt göras om till ett monetärt mynt, det vill säga, ett mynt med ett monetärt värde. Därmed skulle den som ägde ett sådant mynt kunna betala sina räkningar eller skulder nominerade i mexikanska pesos med ett sådant mynt. Tanken är att det monetära värdet av ett sådant mynt skulle bli något högre än dess ädelmetallvärde, men att det inte skulle fluktuera på sammas sätt som silverpriset. Däremot skulle det monetära värdet kunna komma att höjas om silverpriset stiger och närmar sig det penningpolitiska värdet.

Detta värde skulle sättas av den mexikanska centralbanken, enligt en formel som beskrivs i en proposition. Om priset på silver – mot förmodan – skulle sjunka till en USD per troy ounce, skulle Libertad-myntet ha kvar sitt monetära värde, vilket kan låta utopiskt. Salinas-Price argumenterar emellertid för att ett sådant mynt skulle vara en bättre valuta än någon av de FIAT-valutor eller de digitala valutor som existerar i dag.

Å andra sidan om silverpriset går till $ 50 dollar per troy ounce skulle värdet på detta mynt, för att det skall fortsätta vara kvar i omlopp och användbart som valuta, stiga till ett värde motsvarande 57 USD per troy ounce, vilket skulle utgöra dess monetära värde till dess att silverpriset åter steg. Detta skulle göra mexikanska silverpesos till en safe haven för sparare och locka till sig en mängd olika intressenter, något som också skulle öka intresset för Mexikos ekonomi.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Populära