Nyheter
ABN AMRO spår ett guldpris på 1 500 dollar
Guldprisets utveckling under 2021 har varit en besvikelse eftersom ädelmetallen har sett en svag efterfrågan från investerare; Men enligt AMB AMRO kan 2022 bli en ännu större katastrof eftersom banken ser guldpriserna falla med 16 procent.
I sin guldprisprognos för 2022 sa Georgette Boele, senior valuta- och ädelmetallstrateg för den holländska banken, att hon ser guldpriserna falla till 1 500 dollar per troy ounce i slutet av 2022 och fortsätta sjunka till 1 300 dollar per troy ounce i slutet av 2023. De baisseartade utsikterna kommer eftersom guldpriset inte har kunnat hålla uppgångar över 1 800 dollar per troy ounce.
Boele sa att den globala penningpolitiken kommer att vara en viktig faktor bakom guldfallet nästa år. Medan Federal Reserve har fått det mesta av uppmärksamheten, noterade Boele att flera centralbanker också är på väg att strama åt sin penningpolitik 2022.
Bank of England leder gruppen då den nyligen höjde räntorna. Federal Reserve signalerade nyligen att den kan höja räntan tre gånger nästa år.
”ECB, Bank of Japan, Reserve Bank of Australia, Riksbanken och den schweiziska centralbanken kommer sannolikt att höja senare jämfört med de andra centralbankerna, men riktningen är mot åtstramning och inte lättnad”, sa hon. ”En stramare penningpolitik är generellt sett negativt för guldpriserna, också för att räntorna på statsobligationer har en tendens att stiga.”
När det gäller USA:s penningpolitik sa Boele att en höjning av räntorna förväntas skjuta upp obligationsräntorna, särskilt i den främre delen av kurvan.
”Dessutom tror vi att inflationstrycket kommer att lätta. Detta resulterar i högre [2-åriga] amerikanska realräntor och det kommer att tynga guldpriserna framöver”, sa hon.
Boele noterade också att en stramare amerikansk penningpolitik också kommer att stärka den amerikanska dollarn, vilket skapar ytterligare motvind för ädelmetallen.
Boele noterade också att förhöjda innehav i guldstödda börshandlade produkter också utgör betydande risker, eftersom svagare guldpriser kan få investerare att avveckla sina innehav.
”För närvarande är det totala antalet kända ETF-positioner fortfarande cirka 19 procent högre än i början av 2020, trots minskningen av ETF-positioner från 110 miljoner troy ounce till 98 miljoner troy ounces,” sa hon.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030